
Pierwsze wzmianki o kurkumie pochodzą sprzed tysięcy lat. Dawniej wykorzystywana była przede wszystkim jako barwnik przy produkcji farb czy do barwienia ubrań. Obecnie uwagę zwraca się na jej dobroczynne działanie, zbliżone do popularniejszego w naszym klimacie czosnku.
Egzotyczny charakter
Kurkuma łączy tajemniczość dalekiego wschodu z temperamentem jego bliższego kuzyna. Wniesie do potraw intensywny smak, ale należy uważać z jej ilością, bo może łatwo zdominować całą potrawę.
Lek na całe zło
Właściwości lecznicze kurkumy w ostatnim czasie są przedmiotem zainteresowania rzeszy naukowców. Wiąże się to z badaniami wpływu różnych produktów w diecie na długość życia i podatność na choroby cywilizacyjne. Odkryto, że w Indiach, gdzie spożywa się rocznie najwięcej przypraw, w tym kurkumy, zachorowalność na nowotwory jest niższa niż w innych regionach świata. Poza tym Kurkuma ma silne działanie antybakteryjne, pozytywnie wpływa na trawienie oraz na wszelkie problemy z cerą.
Przechowywanie kurkumy
Podobnie jak przy większości przypraw kluczem do jej zdrowotnych właściwości i niepowtarzalnego smaku jest odpowiednie przechowywanie. Kurkuma powinna być trzymana w zacienionym miejscu i szczelnie opakowana.
Dodaj komentarz