
Cynamon to słodka przyprawa o długiej historii. Pochodzi ze Sri Lanki i od tysięcy lat jest stosowany w kuchni i medycynie. Cynamon ma ciepły, słodki smak i jest stosowany w wielu deserach i daniach pikantnych. Stosuje się go również jako naturalny środek leczniczy na wiele dolegliwości i coraz więcej ludzi przekonuje się do działania cynamonu. Słodka przyprawa ze starożytności kojarzy nam się również ze świątecznymi wypiekami, także jako przyprawa do grzańca, a także jako dodatek do grzanego piwa. Aktualnie, Chiny i Indonezja to najwięksi producenci cynamonu, lecz właściwy cynamon w największych ilościach nadal produkuje się na Sri Lance.
Co to jest cynamon?
Cynamon to przyprawa wytwarzana z wewnętrznej kory drzewa cynamonowego. Stosuje się go zarówno w daniach słodkich, jak i pikantnych, a dostępny jest w postaci zmielonej lub w całości. Mało kto wie, że cynamonowców jest kilka gatunków, a najpopularniejsze to: cynamonowiec cejloński, cynamonowiec chiński i cynamonowiec kamforowy. Najpopularniejszy jest cynamon cejloński pochodzący ze Sri Lanki. Podczas zakupu powinniśmy spojrzeć na kolor przyprawy, te najwyższej jakości będą mieć jasnobrązowy kolor.
Jakie właściwości ma cynamon?
Cynamon ma wiele zalet zdrowotnych. Jest bogaty w przeciwutleniacze, ma właściwości przeciwzapalne i może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Cynamon może również poprawić funkcjonowanie mózgu (opóźnia wystąpienie choroby Parkinsona i Alzheimera), a także chronić przed zaburzeniami funkcji poznawczych. Cynamon ma również działanie przeciwbakteryjne i może pomóc w zwalczaniu infekcji. Eteryczny olejek cynamonowy wspomaga i zwiększa łaknienie. Co więcej, właściwości cynamonu to także poprawienie dopływu krwi do mózgu, obniżenie cholesterolu we krwi, jak również ma właściwości antyoksydacyjne i rozgrzewające.
Cynamon w kuchni
Cynamon to przyprawa, która od wieków jest używana w kuchni i jako środek leczniczy. Jest pozyskiwany z kory drzewa cynamonowego i ma słodki, ciepły smak. Cynamon jest stosowany w wielu kuchniach świata i stanowi popularny składnik wypieków, deserów i dań pikantnych. Cynamon w kuchni jest dodawany do owsianki, a także do dań obiadowych. Cynamonowe curry z ciecierzycą to popisowe danie, w którym smak cynamonu miesza się z wieloma innymi smakami (ostrymi i łagodnymi). W okresie świątecznym, cynamon sprawdzi się jako dodatek do grzanego piwa, grzańca i oczywiście jako składnik pierników.
Cynamon – przeciwwskazania
Cynamon ma jednak pewne przeciwwskazania. Nie powinien być przyjmowany w dużych dawkach, przez osoby w ciąży lub karmiące piersią. Cynamon może również wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego przed jego zażyciem należy skonsultować się z lekarzem. Pomimo wielu prozdrowotnych składników, cynamon jest nieodpowiedni dla osób borykających się z problemami związanymi z pęcherzykiem żółciowym. Co więcej, cynamonu powinny unikać również osoby z wrzodowymi chorobami przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków.
Dodaj komentarz