Czym jest kolendra i jak można ją wykorzystać w codziennym gotowaniu?

kolendra

Co to jest kolendra i jak można ją wykorzystać? W codziennym gotowaniu zioło to przydaje się bardzo często i jest wykorzystywane w wielu różnych kuchniach. Ma silny, ostry smak i może być stosowana zarówno w daniach gotowanych, jak i surowych. Kolendrę można stosować w zupach, gulaszach, curry i sosach. Jest także częstym składnikiem salsy i guacamole. Stosując kolendrę w gotowaniu, należy dodawać ją pod koniec procesu gotowania, aby jej smak nie był zbyt przytłaczający. Liście kolendry przypominają liście pietruszki i łatwo się pomylić. Bogate właściwości lecznicze i aromat sprawia, że jest to roślina uprawiana na całym świecie.

Co to jest kolendra?

Kolendra to zioło, które jest używane w wielu różnych kuchniach. Z wyglądu przypomina pietruszkę, lecz ma ona zupełnie inny smak. Jest on silny i ostry, a jest dodawany szczególnie, aby nadać potrawom odpowiedniego aromatu. Liście kolendry mają smak świeży i lekko owocowy, natomiast nasiona kolendry to słodkawy smak z delikatną nutką pomarańczy. Roślinę można w łatwy sposób hodować w kuchni, a jej świeże liście nadają się idealnie do sałatek i sosów, a także naparów. Przyprawa ta jest jednym ze składników przyprawy garam masala.

Jakie właściwości ma kolendra?

Kolendra to zioło, które jest używane w wielu kuchniach. Ma charakterystyczny, cytrynowy smak i jest używana do przyprawiania potraw. Kolendra ma wiele zalet zdrowotnych i jest dobrym źródłem witamin i minerałów. Może być stosowana w leczeniu problemów trawiennych, poprawia krążenie i łagodzi stres. Właściwości kolendry to także działanie przeciwbakteryjne, zwiększa łaknienie, pomaga przy przeroście flory jelitowej i niestrawności. Co więcej, obniża poziom cholesterolu, posiada dużą ilość antyoksydantów, a także jest niskokaloryczna.

Zastosowanie w kuchni – kolendra

Kolendra to uniwersalne zioło, które można stosować w wielu różnych potrawach. Ma lekko cytrusowy smak, który dobrze komponuje się zarówno z daniami pikantnymi, jak i słodkimi. Przeciwutleniacze i właściwości medyczne sprawiają, że ma szerokie zastosowanie w kuchni. Kolendra jest znana na całym świecie, a kucharze upodobali ją sobie do wielu dań. Świeża kolendra jest dodawana do dań kuchni meksykańskiej, portugalskiej, indyjskiej, libańskiej, gruzińskiej czy tajskiej. Kolendrę można stosować w zupach, gulaszach, curry, a nawet deserach.

Potrawy z kolendrą

Potraw z kolendrą jest całe mnóstwo. Kolendra to roślina, która sprawdza się w doprawianiu zup, a czasem zastępuję się nią właśnie pietruszkę. Można ją wykorzystać podczas gotowania kremu z pomidorów i cukinii. Przyprawa jest świetna również przy przyprawianiu mięs i ryb. Kolendra jest stosowana do kurczaka, wieprzowiny, a także łososia czy dorsza. Popularnością cieszą się również sosy i dipy. Guacamole to jeden z tych, w których smak kolendry jest wyczuwalny i nikt nie wyobraża sobie sosu bez tej rośliny. Innym sosem, do którego warto wykorzystać kolendrę jest salsa z mango i awokado.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*