Gałka muszkatołowa

gałka muszkatołowa

Kolejna z przypraw świata – Gałka muszkatołowa!

Gałka muszkatołowa to nic innego jak środkowa część pestki owocu wiecznie zielonego drzewa – muszkatołowca korzennego. Pochodzi ona z Moluki czyli Wysp Korzennych, choć także hodowana jest na dużą skalę w Indiach. Często uważana jest za orzech jednak nim nie jest przez co mogą ją spokojnie spożywać ludzie z alergią. Charakterystyczny zapach i smak gałki pochodzi z zawartego w niej oleju myristica, którego jednym ze składników jest mirytyscyna – bardzo mocny narkotyk. Używanie jej w kuchni jednak nie zagraża naszemu życiu i nie doprowadza do żadnych omamów czy innych specyficznych zaburzeń.

gałka muszkatałowa fot1
NazwaGałka muszkatołowa
Typnasienna
ZastosowanieKuchnia, Medycyna, Narkotyk

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*