Goździk – przyprawa świąt Bożego Narodzenia

Goździk - przyprawa świąt Bożego Narodzenia

Wśród wielu przypraw jest taka jedna, która kojarzy nam się z tym szczególnym okresem świątecznym. Goździk, przyprawa świąt Bożego Narodzenia. Często dodawana do grzanego wina lub piwa. Poza tym, że jest świetnym uzupełnieniem dla przypraw, możemy stosować ją również w medycynie. Posiada ona wiele właściwości leczniczych i oczywiście można ją stosować w kuchni. Goździki bardzo często dodaje się do różnego rodzaju mięsa jak, chociażby wołowina, wieprzowina czy nawet do dziczyzny. Co więcej można ją dodawać do przeróżnych dań, na przykład przy gotowaniu powideł. Jednak, kojarzy się nam też głównie z okresem świąt, i to w tym okresie jest ona najczęściej wybierana do potraw.

Skąd otrzymujemy przyprawę goździk?

W Polsce, zdecydowanie bardziej popularne są goździki, czyli chętnie wybierane pięknie pachnące kwiaty. Kwiaty, które często są używane podczas strojenia sal weselnych, a także jako prezenty na każdą okazję dla pań, mogą być mylone z przyprawą goździkową. A więc, pojawia się pytanie. Skąd otrzymujemy przyprawę goździk? Oczywiście nie otrzymujemy jej ze znanych nam kwiatów. Przyprawę otrzymuje się z rośliny o nazwie goździkowiec korzenny. Drzewo nie rośnie w naszym klimacie, występuje bliżej równika na kontynentach azjatyckim i afrykańskim. Rośnie na Półwyspie Malajskim, a także na wyspach po wschodniej części Afryki – na Zanzibarze i na Madagaskarze. Sama przyprawa to wysuszone pąki tego właśnie drzewa. Drzewo goździkowe, bo tak potocznie jest nazywane rośnie około 150 lat, a jej uprawie znacząco sprzyja klimat morski.

Właściwości lecznicze przyprawy goździk

Goździki mają bardzo dużą ilość zastosowań. Nie każdy może wiedzieć, że poza tym, że są świetną przyprawą dodawaną do wielu dań, posiada również właściwości lecznicze. Przyprawy goździk, cynamon czy imbir to przyprawy korzenne. Poza licznymi witaminami posiada również potas, wapń czy kwasy omega 3. Jest zatem źródłem substancji odżywczych, które są potrzebne każdemu człowiekowi do życia. Goździki pozytywnie wpływają na pracę żołądka poprzez to, że przyspieszają wydzielanie soków trawiennych. Poza tym, wpływają pozytywnie na stany zapalne, jak również mają wpływ na układ odpornościowy organizmu człowieka. Zalet używania goździków jest bardzo wiele, a ma ona właściwości, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Co więcej, pozytywnie potrafi obniżyć poziom stresu, co finalnie pozwala na szybsze zaśnięcie. 

Do jakich dań przyda się przyprawa goździk?

Na naszym rynku, możemy otrzymać kilka form tej przyprawy. Goździki już zmielone w proszku, popularne są także całe goździki, które oczywiście też można zmielić w młynku do przypraw lub do kawy. Mniej popularny jest również olejek goździkowy, który często jest dostępny w sklepach zielarskich. Ale do jakich dań przyda nam się przyprawa goździk? Z całą pewnością możemy dodać ją do grzanego wina, czyli tak zwanego grzańca lub do grzanego piwa. Co więcej, jest również często dodawany do pieczenia piernika, a także świątecznych pierniczków. Napoje i wypieki otrzymują delikatny korzenny smak. Są one stosowane również w herbatach, wywarach czy także gotowanych kompotach. Również popularne są połączenia z owocami.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*