Grill bez mięsa – jak przyprawić wege dania na grilla?

jak przyprawić wege dania na grilla
jak przyprawić wege dania na grilla

Lato to idealny czas na rodzinnego grilla lub ognisko ze znajomymi. Wraz ze wzrostem popularności weganizmu i wegetarianizmu, coraz więcej osób zaczęło szukać alternatyw dla klasycznych kiełbasek bądź karkówek znad ognia. Istnieje wiele sposobów na przyrządzanie bezmięsnych i bardzo smacznych dań na grillu. Kluczem do sukcesu są w tym przypadku dobrze dobrane przyprawy o wyrazistym smaku. Mogą one nadać warzywom, pieczarkom i innym wegańskim specjałom intensywnego smaku i apetycznego aromatu, który sprawi, że nawet największym mięsożercom pocieknie ślinka.

Jakie przyprawy wybierać na grilla?

Ze względu na bardzo intensywny aromat grilla i wysoką temperaturę nad ogniem, przyprawy wybierane do doprawiania warzyw, serków czy wegańskich kiełbasek powinny cechować się dużą intensywnością. Doskonale sprawdzają się tu ostre smaki, wyróżniające między innymi pieprz cayenne, chilli, czosnek czy kurkumę. Zastosowanie na grillu znajdą również zioła, takie jak bazylia, tymianek, majeranek oraz ich mieszanka, czyli zioła prowansalskie. Oczywiście ważnym elementem przy przygotowywaniu przekąsek jest również sól, ale użycie dużych ilości innych przypraw pozwoli znacznie zmniejszyć jej wymaganą ilość. 

Pomysły na wegetariańskiego i wegańskeigo grilla

Placuszki z tofu

To bardzo proste danie wymagające jedynie kilka podstawowych składników. Kostkę tofu naturalnego wystarczy pokroić na średniej grubości „kotleciki”. Następnie dokładnie „doprawić” za pomocą marynaty na bazie oliwy z oliwek. Do tłuszczu można dodać niemal wszystkie ulubione przyprawy. Dobrym połączeniem smakowym będzie czosnek, imbir, pieprz czarny oraz czerwony. Dla urozmaicenia placuszki można posypać lub obtoczyć w płatkach migdałowych. 

Jak przyprawić grillowane warzywa?

Grillowane warzywa są bardzo prostym pomysłem, jednak bardzo często kończą się niepowodzeniem właśnie ze względu na nieodpowiednie dobranie przypraw lub ich zbyt małą ilość. Nad ogniem najlepiej przygotowuje się cukinię, bakłażan, bataty, ziemniaki oraz paprykę. W tym przypadku dla smaku najlepiej użyć suszonych ziół, które wydobędą z warzyw jak najwięcej aromatu. Może to być bazylia, tymianek, oregano lub majeranek. Ciekawy smak wprowadzają także czarnuszka, kozieradka, imbir lub nawet cynamon. Możliwe jest użycie przypraw suszonych poprzez zwyczajne posypanie warzyw ziołami, ale znacznie intensywniejszy i bardziej zadowalający efekt osiąga się poprzez sporządzenie marynaty na bazie oliwy z oliwek lub sosu sojowego. 

Warzywa z grilla można przygotowywać na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na krojeniu ich w paski bądź plastry i kładzeniu bezpośrednio nad ogniem. Drugi natomiast wymaga owinięcia pokrojonych w kostkę i wymieszanych składników folią aluminiową i umieszczeniu na grillu całego „opakowania”. W ten sposób smaki warzyw i przypraw lepiej się przenikają, a gotowe danie jest smaczniejsze i bardziej soczyste. 

Jak przyprawić wegańskie szaszłyki?

Szaszłyki to bardzo proste i szybkie danie, które umożliwia połączenie ulubionych smaków i dowolne mieszanie wybranych składników. Najlepiej sprawdzają się tu średnio twarde warzywa, takie jak papryka, cukinia i cebula. Dla urozmaicenia warto dodać również pieczarki lub boczniaki. Odżywczym uzupełnieniem będzie natomiast tofu. Przed przygotowaniem szaszłyków warto wszystkie składniki dokładnie wymieszać z marynatą. Dobrym wyborem będą w tym przypadku przyprawy ostre i wyraziste, takie jak chilli, kurkuma, czosnek, imbir oraz pieprz cayenne.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*