Jak przygotować domową przyprawę 5 smaków?

przyprawa 5 smaków

Jest niezastąpioną przyprawą w kuchni orientalnej. Dodawana bardzo często przez kucharzy chińskich do swoich dań. W polskich sklepach można znaleźć gotowe przyprawy 5 smaków. My oferujemy wam przygotowanie takiej mieszanki własnoręcznie w domu. Będziecie potrzebowali do tego kilku przypraw, które większość z was i tak pewnie ma w domu. Przygotowanie jest banalnie proste, a poza tym możecie dopracować jej smak w zależności od ilości poszczególnych przypraw. Jak przygotować domową przyprawę 5 smaków?

Co to jest przyprawa pięciu smaków?

Na samym początku należy zadać sobie pytanie, co to jest przyprawa pięciu smaków? Jest to przyprawa, która ma oddziaływać na pięć różnych smaków. Ma być zarówno: słodka, gorzka, słona, kwaśna i ostra. Są to główne smaki, które potrafi odróżniać człowiek. To połączenie jest idealne i bardzo często komponuje się świetnie z różnymi potrawami. Jedną z nich może być chociażby kurczak w sosie 5 smaków. Sama przyprawa wywodzi się z kuchni chińskiej i jest tam bardzo często używana. Cała filozofia przygotowania jest oparta na chińskiej filozofii yin i yang, co oznacza równowagę. W jej skład wchodzą przyprawy ziołowe i przyprawy korzenne.

W jakich kuchniach znajdziemy przyprawę 5 smaków?

Przyprawa 5 smaków została wynaleziona w odległych latach w Państwie Środka, czyli w Chinach. Jest to aromatyczna przyprawa, która poza niesamowitym zapachem, ma również przyjemny i charakterystyczny aromat. Smak określa się jako, delikatny i lekko orientalny, a także można w nim wyczuć chiński cynamon i bardzo intensywny zapach anyżu. Poza kuchnią chińską, przyprawa rozprzestrzeniła się bardzo szybko. W jakich jeszcze kuchniach znajdziemy przyprawę 5 smaków? Jest ona używana bardzo często przez mieszkańców innych azjatyckich państw i ma swoje wykorzystanie, chociażby w kuchni wietnamskiej, czy kuchni laotańskiej. Mieszanka przypraw jest dodawana przede wszystkim do mięs oraz sosów. Poza tym bardzo często na jej bazie tworzone są marynaty, ponieważ przyprawa nadaje wyrazistego smaku potrawom.

Jakie przyprawy do domowej przyprawy 5 smaków? Skład mieszanki do dań chińskich

Na samym początku warto zaznaczyć, że mieszanki przypraw 5 smaków mogą się różnić od siebie. W jednej z najpopularniejszych gotowych mieszanek, kamis przyprawa chińska 5 smaków, dodawana jest sól i kmin rzymski, a brakuje anyżu. W tradycyjnych chińskich przepisach, składników powinno być zawsze pięć, a każda z przypraw odpowiada za jeden ze smaków. Skład przypraw do domowej przyprawy 5 smaków to:

  • anyż gwiaździsty – smak ostry,
  • goździki – smak gorzki,
  • cynamon chiński – smak słodki,
  • pieprz syczuański – smak kwaśny,
  • koper włoski – smak słony.

Czasem, do tego zestawu przypraw dodawana jest także inna przyprawa korzenna, czyli imbir.

Przepis – przyprawa 5 smaków

Na samym początku będziemy potrzebować wszystkich składników, aby móc zrealizować bardzo szybki i prosty przepis. Przyprawa 5 smaków składa się głównie z przypraw korzennych i będą nam potrzebne:

  • 4 łyżki goździków (lub 5 łyżek mielonych goździków),
  • 5 łyżek mielonego cynamonu,
  • 12 dużych gwiazdek anyżu (lub 6 łyżek mielonego anyżu),
  • 4 łyżki pieprzu syczuańskiego (lub 3 łyżki mielonego pieprzu syczuańskiego),
  • 5 łyżek świeżego kopru włoskiego (lub 5 łyżek mielonego kopru włoskiego). 

W miarę możliwości, polecam korzystać ze świeżych przypraw. Na samym początku na patelnię wrzucamy pieprz syczuański oraz świeży koper włoski. Podprażyć je na patelni i odstawiamy, aż do wystygnięcia. W młynku do przypraw mielimy anyż oraz goździki i wsypujemy je do jednej miski. Do tej samej miski wsypujemy zmielony cynamon. Do miski dodajemy również koper włoski oraz pieprz syczuański z patelni. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie całość wrzucamy do szczelnego słoika na przyprawy. Tak przygotowana mieszanka przypraw może być, przechowywana przez kilka miesięcy, ale należy pamiętać, aby była ona w suchym i chłodnym miejscu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*