Jak zrobić domowe mieszanki przypraw?

Jak zrobić domowe mieszanki przypraw
Jak zrobić domowe mieszanki przypraw

Gotowe mieszanki przypraw do dań z grilla, sałatek, bigosu czy ziemniaków są ogromnym ułatwieniem w codziennym gotowaniu, dlatego często lądują w sklepowym koszyku. Niestety ich skład nierzadko pozostawia wiele do życzenia. 

Czy warto samodzielnie tworzyć kombinacje ziół i suszonych warzyw? Jak szybko przygotować domowe kompozycje przypraw, aby były zdrowe, aromatyczne, a przyrządzone potrawy podbiły niejedno podniebienie? Odpowiedź poniżej.

Zdrowsza i tańsza alternatywa dla gotowych mieszanek

Rola przypraw w kuchni jest bardzo istotna. Podkreślają i wydobywają smak poszczególnych składników, pobudzają trawienie, wykazują działanie lecznicze oraz jak np. kurkuma – nadają im charakterystyczną barwę. 

Domowe mieszanki warto tworzyć w oparciu o sprawdzone składniki. Zastosowanie ziół i przypraw korzennych najwyższej jakości da znacznie lepszy efekt, niż gotowe miksy wzbogacone o wzmacniacze smaku, nadmiar soli czy cukru. To wybór korzystniejszy również dla zdrowia konsumentów. 

Kupując jednoskładnikowe przyprawy np. pieprz czarny, majeranek, paprykę wędzoną lub suszony czosnek, warto wybrać większe, bardziej ekonomiczne opakowania. Na ich bazie można stworzyć mnóstwo rozmaitych kompozycji, a cena samodzielnie przygotowanej mieszanki, w przeliczeniu na gramy, będzie zdecydowanie niższa od jej sklepowej wersji. 

Domowe mieszanki przypraw w kilku krokach

Do przygotowania własnych miksów przyprawowych nie potrzeba wiele czasu czy skomplikowanych narzędzi. Ogromnym ułatwieniem będzie posiadanie elektrycznego rozdrabniacza, młynka lub moździerza. Aromatyczne mieszanki dobrze jest przechowywać w szczelnych pojemnikach. Świetnie do tego celu nadają się nieduże szklane słoiczki. Wielobarwne kompozycje widoczne przez przezroczyste ścianki będą z pewnością stanowiły niebanalną ozdobę kuchni.

Przepis na domową “vegetę”

Głęboki warzywny smak zupy można osiągnąć dzięki wykorzystaniu długo gotowanego esencjonalnego bulionu lub posiłkując się gotowymi kostkami i granulkami. Druga opcja wiąże się często z niechcianymi składnikami takimi jak wzmacniacze smaku czy konserwanty. Na szczęście, przygotowanie domowej mieszanki, która zdrowo oraz naturalnie wzbogaci walory każdej potrawy, jest niezwykle szybkie i łatwe.

Składniki:

  • 100 g suszonej włoszczyzny
  • 4 łyżki soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki płatków suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Suszoną włoszczyznę, sól i ziele angielskie zmielić w rozdrabniaczu elektrycznym, po czym dodać resztę składników i kontynuować jeszcze kilka sekund.
  2. Gotową mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku.

Tworząc samodzielnie mieszanki przypraw, można dobrać proporcje poszczególnych składników zgodnie ze swoimi potrzebami i preferencjami. Mniejsza ilość soli, odpowiednia ostrość, brak komponentów alergizujących pozwolą podkreślić ulubiony smak oraz przygotować bezpieczne posiłki dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. To zdrowszy, lepiej dopasowany do własnych upodobań i znacznie tańszy wybór.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*