Jakie przyprawy do grzańca wybrać?

przyprawy-do-grzanca

Jarmarki świąteczne poza licznymi światełkami i atrakcjami, kojarzą nam się również z zapachem grzanego wina. Jest to ciepły napój, który poza głównym składnikiem, czyli winem, ma w sobie jeszcze kilka innych składników. Poza tym podgrzanie go do odpowiedniej temperatury sprawi, że będzie posiadał on również działanie wzmacniające i rozgrzewające. Charakterystyczny smak, a także zapach jest nieodzowny podczas okresu bożonarodzeniowego. Jest to możliwe, dzięki temu, że oprócz wina, dużą rolę odgrywają również przyprawy i owoce. Najpopularniejszym owocem jest pomarańcza. Natomiast, jakie przyprawy do grzańca wybrać? Na pierwszą myśl, przychodzą tutaj przyprawy korzenne, ale nie tylko. Niektórzy preferują również dodanie ziela angielskiego, czy chociażby miodu. Kombinacji może być wiele, najważniejsze jednak to, aby grzaniec smakował i rozgrzewał podczas zimnych i mroźnych wieczorów.

Najpopularniejsze przyprawy do grzańca

Okres jesienny i zimowy kojarzy nam się z szarymi dniami z pogodą, która nie zachęca zbyt często do wyjścia z domu. Coraz częściej spędza się czas w domowym zakątku. W tym czasie, warto przygotować napoje związane z okresem Bożego Narodzenia. Grzane wino jest bardzo łatwe do zrobienia, ponieważ nie wymaga zbyt wielu naczyń ani składników. Butelka wina, świeża pomarańcza i kilka przypraw. Goździki, cynamon, imbir oraz gałka muszkatołowa to najpopularniejsze przyprawy do grzańca. Napój można doprawić również zielem angielskim. To właśnie te przyprawy nadają specyficznego smaku, który kojarzony jest z tym wyjątkowym okresem w roku.

Przyprawy do grzańca to nie tylko smak

Przyprawy do grzańca to nie tylko smak, a również wiele właściwości odżywczych. Zdecydowanie najczęściej wybierane są goździki, które mają bardzo wyrazisty i intensywny korzenny aromat. Drugim dodatkiem, który jest również korzenną przyprawą to cynamon. Jest on bardzo słodki, dzięki czemu potrafi wydobyć smak z soku pomarańczy. Co więcej, potrafi wzmocnić smak. Kolejnym dodatkiem jest imbir, który może być dodatkiem w formie korzenia lub suszona przyprawa. Imbir powoduje, dłuższy efekt rozgrzania organizmu po spożyciu takiego trunku. Świeży imbir to gwarancja dłuższego rozgrzania organizmu, dlatego polecany jest świeży korzeń, który łatwo obrać i zetrzeć na tarce. Kolejną przyprawą, która jest chętnie dodawana do grzanego wina to gałka muszkatołowa, która ma niezwykle łagodny, a zarazem słodki smak. Poza tym charakteryzuje się lekko orzechowy aromatem, który jest dobrym uzupełnieniem do pozostałych przypraw korzennych. Niektórzy, dodają również kulek ziela angielskiego, które nadają delikatnie ostrzejszego smaku.

Pomarańcza i przyprawy do grzańca – gwarancja smaku

Podczas przygotowania tego znanego napoju, nie można zapominać o jeszcze jednym ważnym składniku, którym jest pewien owoc. Musimy pamiętać, że idealnym rozwiązaniem będzie połączenie soczystej pomarańczy i przypraw do grzańca. Gwarancja smaku jest zapewniona, ważne jest jednak zadbanie o słodką odmianę pomarańczy. To połączenie zapewnia usunięcie goryczki oraz zapewnia orzeźwiające działanie. Nie należy się ograniczać tylko do soku, warto wykorzystać również skórkę, ponieważ posiada one olejki eteryczne, które wzmocnią smak wina. A co więcej, podobnie jak gałka muszkatołowa jest również elementem dekoracyjnym.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*