Przyprawy kuchni afgańskiej
Kuchnia afgańska
Kuchnia afgańska jest połączeniem kuchni Azji Środkowej, Azji Południowej i Bliskiego Wschodu. Kuchnia ta w dużej mierze opiera się na wykorzystaniu ryżu, mięsa i warzyw. Z powodu braku dostępu do morza, nie jada się tu prawie w ogóle ryb. Ważny jest ryż, który stosowany jest do większości dań. Kraj jest bogaty w zboże, a także owoce i warzywa, których jada się w Afganistanie bardzo dużo. Przepisy kulinarne są niezwykle ważne i niezmieniane od pokoleń. Kuchnia afgańska jest niezwykle bogata i zróżnicowana.
Potrawy kuchni afgańskiej
Kuchnia afgańska jest mieszanką kuchni środkowoazjatyckiej, południowoazjatyckiej i bliskowschodniej. Kraj jest pozbawiony dostępu do morza, więc jego dieta opiera się na mięsie, ziarnach i nabiale. Narodowym potrawą kuchni afgańskiej jest kabuli palaw (qabili pulao). Każda większa uroczystość oznacza pojawienie się tego dania na stole. Potrawa to ryż z dodatkiem sosu (na bazie kuminu, kolendry, kardamonu i cebuli). Podawany jest ze słodką marchewką, a także migdałami, rodzynkami i oczywiście z mięsem. Najczęściej stosowana jest jagnięcina, aczkolwiek w wersjach vege można zobaczyć soczewicę. Innymi typowi daniami, z których słynie kuchnia Afganistanu to: aush (zupa z wywaru pomidorowego z makaronem), kebab, sabzi challaw (jagnięcina ze szpinakiem i przyprawami), baklawa czy firnee (pudding ze zmielonymi orzechami pistacjowymi.