W państwie Stany Zjednoczone znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Waszyngton. Stany Zjednoczone ma powierzchnię 9 631 420 km2, a liczba ludności to 305 548 000. Gęstość zaludnienia to ok. 32 os/km2. Tak naprawdę trudno powiedzieć coś całościowo o kuchni amerykańskiej. Przyprawy kuchni amerykańskiej dodają smaku każdej potrawie z tej części świata. Stany Zjednoczone są tak dużym państwem, podzielonym na 51 stanów. Mianem kuchni amerykańskiej określa się coraz częściej klasyczne potrawy i przepisy kuchni amerykańskiej. Większość z tych potraw ma korzenie daleko poza Ameryką, lecz dziś są one kojarzone typowo z USA.
Przyprawy kuchni amerykańskiej
W kuchni amerykańskiej stosuje się wiele różnych przypraw, od zwykłej soli i pieprzu po bardziej złożone mieszanki, takie jak przyprawa Cajun. Inne popularne przyprawy to chili, czosnek, cebula, tymianek, oregano, papryka i kminek. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni amerykańskiej. Są używane do nadawania smaku i ostrości potrawom takim jak chili con carne czy żeberka BBQ.
Kuchnia amerykańska
Nie ma jednej „amerykańskiej” kuchni, ponieważ Stany Zjednoczone to tygiel kulturowy. Istnieją jednak pewne potrawy, które powszechnie kojarzone są z kuchnią amerykańską. Jest to ogromna ilość potraw typu fast food, które Amerykanie uwielbiają. Frytki, hamburgery czy hot dogi to jedne z ulubionych dań mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Jest to jednak tylko część tego co może zaoferować nam kuchnia amerykańska. Na kuchnię amerykańską duży wpływ miały kuchnie: afrykańska, niemiecka, meksykańska i francuska. W południowej części, imigranci z Afryki, Meksyku i Francji dodawali dużo swoich specjałów do dań, natomiast z kuchni niemieckiej został zaczerpnięty pomysł na hot dogi i hamburgery, które są dziś kojarzone bardziej z kuchnią amerykańską, niż z kuchnią niemiecką.
Potrawy kuchni amerykańskiej
W Ameryce wiele dań jest kojarzonych z poszczególnymi stanami, np.: łosoś z Pacific Northwest, stek z Oklahomy, sernik z Nowego Jorku, czy homar z Mainechnia. Najpopularniejsze potrawy kuchni amerykańskiej to: pizza z bekonem, żeberka BBQ, kanapka fluffernutter, chili con carne, pancakes, onion rings, chleb bananowy, a także szarlotka. Amerykańska kuchnia jest utożsamiana również z potrawami grillowanymi i przysmakami fast food (popcorn, hot dogi). Bardzo ważne jest wykorzystanie wołowiny w wielu przepisach kulinarnych, a szczególnie w hamburgerach, które Amerykanie kochają i spopularyzowali na cały świat.