W państwie Argentyna znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Buenos Aires. Argentyna ma powierzchnię 2 766 890 km2, a liczba ludności to 38 740 807. Gęstość zaludnienia to ok. 14 os/km2. Kuchnia w głównej mierze oparta na mięsie. Fani wegetariańskich potraw nie znajdą tu zbyt wiele dla siebie. Głównym składnikiem w większości dań jest właśnie mięso, a w szczególności wołowina jest charakterystyczna dla kuchni argentyńskiej. Przyprawy kuchni argentyńskiej nadają potrawą świetnego smaku i sprawiają, że kuchnia nie jest lekka, a raczej ciężka.
Przyprawy kuchni argentyńskiej
Kuchnia argentyńska jest znana z szerokiej gamy przypraw. Niektóre z najczęstszych przypraw używanych w daniach argentyńskich to kminek, chili w proszku, czosnek, kolendra, papryka i oregano. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni argentyńskiej. Przyprawy te nadają potrawom argentyńskim wyjątkowy smak i sprawiają, że są one jednymi z najsmaczniejszych na świecie. Wiele potraw bardzo podobnych można odnaleźć również w kuchni hiszpańskiej, a także w Chile. Taką potrawą są chociażby empanadas, które są serwowane we wszystkich tych krajach, a w Argentynie potocznie nazywane są argentyńskimi pierożkami. Pierogi są nadziewane kurczakiem, szynką, serem, a także mozzarellą.
Kuchnia argentyńska
Kuchnia argentyńska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. W Argentynie prym wiedzie mięso. Można mieć wrażenie, że każda potrawa ma w sobie, choć odrobinę mięsa. Chorizo to coś, z czego słynie cała Argentyna. Pikantna kiełbasa (najczęściej z wieprzowiny) jest także składnikiem wielu dań. Bardzo ważne jest asado, co oznacza grille. Są to wszystkie mięsa, które można grillować. Jest to bardzo popularny sposób spędzania czasu przez Argentyńczyków. W tym przypadku, wegetarianie znajdą coś dla siebie, ponieważ poza mięsem, grillowane są również ziemniaki, papryki i wiele innych warzyw. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: asado, empanadas, milanesa, a także pizza argentyńska.
Potrawy kuchni argentyńskiej
Kuchnia argentyńska to wyjątkowa mieszanka wpływów europejskich i lokalnych. Zróżnicowany krajobraz kraju zapewnia obfitość świeżych składników, od gór Andów po żyzne równiny Pampy. Argentyńczycy delektują się szeroką gamą mięs, w tym wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i kurczakiem. Narodowym daniem jest asado, grillowana uczta mięsna podawana zazwyczaj z sosem ziołowym chimichurri. Inne popularne potrawy to empanadas (pikantne ciastka), locro (obfity gulasz) i dulce de leche (słodki sos karmelowy). Prawdziwym hitem jest pizza w stylu argentyńskim. Pizza jest robiona na grubym cieście, czym różni się od tej przygotowywanej we włoskiej kuchni.