W państwie Australia znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Canberra. Australia ma powierzchnię 7 686 850 km2, a liczba ludności to 19 731 984. Gęstość zaludnienia to ok. 2,6 os/km2. Kuchnia australijska jest tworem, który kształtował się przez wiele lat. Aktualnie jest mieszanka kuchni angielskiej i azjatyckiej, a ma na to wpływ ogromny przyrost ludności z kontynentu azjatyckiego w Australii. Pomimo tego, Australijczycy mają swoje dania, które są przykładami kuchni australijskiej. Przyprawy kuchni australijskiej są używane w większości z nich. Australijczycy jedzą niezwykle zdrowo, a większość składników w ich posiłkach jest zawsze świeża i wysokiej jakości.
Przyprawy kuchni australijskiej
Australia jest krajem, który charakteryzuje się różnorodnością kultur i kuchni. Ogromny wpływ miała kuchnia angielska, a obecnie, także różne kuchnie azjatyckie. Na kuchnię australijską duży wpływ ma również kultura rdzennych Aborygenów. Kuchnia australijska cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: Kardamon, kolendra i szafran. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni australijskiej, które są używane bardzo często do przyprawiania dań narodowych.
Kuchnia australijska
Kuchnia australijska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: vegemite, witchetty grubs, ciastka kokosowo-owsiane i orzechy makadamia. Na kuchnię australijską duży wpływ ma brytyjskie dziedzictwo tego kraju, z silnym naciskiem na placki mięsne i inne wypieki. W kraju tym mieszka również duża liczba imigrantów z Azji, co doprowadziło do zwiększenia liczby potraw inspirowanych kuchnią azjatycką, takich jak sushi, tajskie curry i wietnamska zupa pho. Współczesna kuchnia australijska jest bardzo zróżnicowana i można w niej zjeść jedzenie ze wszystkich kuchni świata.
Potrawy kuchni australijskiej
Najbardziej znaną potrawą kuchni australijskiej jest vegemite, czyli pasta do smarowania chleba. Jest ona spożywana przez bardzo dużą grupę dzieci w Australii. Witchetty grubs to pyszna i apetyczna larwa. Tak, Australijczycy spożywają ogromne larwy ciem jako przysmak. Mają orzechowy smak, a danie jest już znane od wielu lat. Ciasteczka kokosowo-owsiane (anzac) stały się popularne po I WŚ, gdy rodziny żołnierzy piekły ciasteczka z wiórkami kokosowymi dla żołnierzy. Kolejnym przysmakiem mieszkańców Australii są orzechy makadamia. Jedzenie w Australii, które jest dosyć ciekawe to kangur i struś emu. Poza tym, w rejonach nadmorskich, spożywa się także owoce morza.