Przyprawy kuchni austriackiej
Kuchnia austriacka
Kuchnia austriacka to styl gotowania wywodzący się z Austrii. Stanowi ona mieszankę tradycyjnych potraw austriackich z wpływami kuchni innych krajów, w których osiedlili się Austriacy, takich jak Włochy i Węgry. Istnieje wiele różnych rodzajów kuchni austriackiej, ale niektóre z najbardziej popularnych potraw to sznycel (panierowany i smażony kotlet), gulasz (gulasz z wołowiny lub wieprzowiny) i strudel (rodzaj ciasta). Kuchnia austriacka jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: sznycel wiedeński, germknödel i frittatensuppe.
Potrawy kuchni austriackiej
Zdecydowanie najpopularniejszą potrawą kuchni austriackiej jest sznycel po wiedeńsku (wiener schnitzel). Jest to ogromny kawałek mięsa (cielęciny) w panierce, który najczęściej podawany jest z cytryną. Bardzo często jest on podawany z inną znaną potrawą, czyli sałatką ziemniaczaną. Kolejnym klasykiem jest apfelstrudel czyli strudel jabłkowy. Serwowany jest na ciepło z dodatkiem bitej śmietany albo lodów. Kolejnym strudlem jest topfenstrudel, tym razem jest on z dodatkiem sera, a dokładnie sera twarogowego.