W państwie Belgia znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Bruksela. Belgia ma powierzchnię 32 545 km2, a liczba ludności to 10 289 088. Gęstość zaludnienia to ok. 316 os/km2. Kuchnia belgijska jest mieszanką kuchni francuskiej i holenderskiej. Belgijskie potrawy są często ciężkie, bogate i słodkie. Najpopularniejszą potrawą w Belgii są małże. Inne popularne potrawy to gofry, frytki i piwo. Holenderscy przywieźli wiele przypraw do kuchni belgijskiej. Kuchnia belgijska jest bardzo podobna do kuchni francuskiej, jednakże Belgowie starają się piastować tradycyjne flamandzkie i walońskie dania.
Przyprawy kuchni belgijskiej
Kuchnia belgijska cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: liść laurowy, tymianek i szafran. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni belgijskiej. Wykorzystuje się je obficie w większości potraw tradycyjnych dla tego regionu. Nie są stosowane przy najbardziej popularnym przysmaku z Belgii: gofrach i frytkach belgijskich. Te pierwsze są tak dobre, że większość ludzi zjada je bez dodania konfitur, czy bitej śmietany. Kolejnym hitowym daniem są frytki belgijskie, które rozgościły się na polskim rynku gastronomicznym parę lat temu.
Kuchnia belgijska
Kuchnia belgijska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: gofry belgijskie, frytki belgijskie i potage belge. Kuchnia belgijska jest mieszanką kuchni francuskiej, holenderskiej i niemieckiej. Charakteryzuje się stosowaniem bogatych sosów, takich jak słynny belgijski sos brązowy oraz używaniem takich składników, jak ziemniaki, cebula i czosnek. Potage belge jest to tradycyjna belgijska zupa. Jej głównymi składnikami jest wołowina, czerwona kapusta, a także cebula, jabłko i ziemniaki. Kolejnym daniem, na które warto zwrócić uwagę jest waterzooi (często nazywany również gulaszem), czyli gęsta zupa rybna, która przed zjedzeniem jest mieszana z żółtkami i doprawiana śmietaną do zup.
Potrawy kuchni belgijskiej
Potrawy kuchni belgijskiej są znane w całej Europie. Co zjeść w Belgii? Poza klasycznymi goframi i frytkami belgijskimi, znajdzie się tu wiele dobrego dla smakoszy ryb i owoców morza. Bardzo popularne są tutaj mule z frytkami, ponoć smakują tak dobrze tylko w Belgii. Małże duszone w białym winie, to kolejny przysmak, z którego Belgia słynie. Jeśli komuś wystarczy belgijskich frytek i głównych dań, można tradycyjną belgijską czekoladę, a dla dorosłych możemy polecić narodowe belgijskie piwo typu Lambic.