W państwie Bangladesz znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Dhaka. Bangladesz ma powierzchnię 144 000 km2, a liczba ludności to 138 448 210. Gęstość zaludnienia to ok. 961 os/km2. Kuchnia bengalska to nie tylko kuchnia Bangladeszu, ale również indyjskiego Bengalu Zachodniego. To właśnie na te dwa obszary składał się historyczny Bengal, który do dziś jest kością niezgody, pomiędzy dwoma państwami. W porównaniu do innych regionów kulinarnych, cechuje się ona dużym wykorzystaniem ryb i są one bardzo popularne w kuchni bengalskiej. Przyprawy kuchni bengalskiej dodają bardzo dużo wyrazistości i pikantnego smaku. Ryby są bardzo często spożywane przez ludzi zamieszkujących to niewielkie państwo.
Przyprawy kuchni bengalskiej
Bengal to region w Azji Południowej, który jest domem dla wielu różnych kultur i kuchni. Kuchnia bengalska jest bogata i zróżnicowana, a każdy region ma swoje własne, niepowtarzalne potrawy i smaki. Jedną z rzeczy, które czynią kuchnię bengalską tak wyjątkową, jest stosowanie przypraw. Potrawy bengalskie są często bardzo pikantne, a do stworzenia złożonych profili smakowych używa się wielu różnych przypraw. Typowe przyprawy w kuchni bengalskiej to kminek, gorczyca, kozieradka, kurkuma, imbir i papryczki chili. Przyprawy te są wykorzystywane zarówno do tworzenia tradycyjnych dań bengalskich, jak i bardziej nowoczesnej kuchni.
Kuchnia bengalska
Kuchnia bengalska to styl przyrządzania potraw wywodzący się z regionu Bengalu na subkontynencie indyjskim. Charakteryzuje się używaniem oleju gorczycowego i przypraw, a także ryżu i ryb. Na kuchnię bengalską miały wpływ kuchnię Bliskiego Wschodu, Persji i Turcji, a także lokalne kuchnię Indii i Bangladeszu. Głównymi składnikami kuchni bengalskiej są ryż, ryby, warzywa, produkty mleczne i przyprawy. Do gotowania używa się oleju gorczycowe, a ghee (klarowane masło) służy do aromatyzowania. Ryby są ważnym elementem kuchni bengalskiej, a sposób ich przyrządzania różni się w zależności od regionu. Ogólnie rzecz, biorąc, kuchnia bengalska jest lekka i niezbyt pikantna.
Potrawy kuchni bengalskiej
Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni bengalskiej jest rybne curry (maććher dźhol). Większość potraw jest oparta na ryżu, a bardzo często dodawany jest sos z soczewicy lub grochu. Większość dań to potrawy lekkie. Kolejną ważną potrawą jest ryba słodkowodna ilisza. Często jest smażona w oleju gorczycowym, z dodatkiem przypraw, a czasem podawana również z ziemniakami. Poza tym, warto spróbować również słodkości, czyli roszoguli, są to serowe kule, polane syropem lub pajesz, czyli rozgotowany ryż z dodatkiem kardamonu.