W państwie Brazylia znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Brasilia. Brazylia ma powierzchnię 8 511 965 km2, a liczba ludności to 182 032 604. Gęstość zaludnienia to ok. 21 os/km2. Brazylia jest jednym z największych państw na świecie. Jej kuchnia jest znana na całym świecie, ale można w niej znaleźć wiele wpływów z innych kultur. Ogromne państwo dzieli się na kilka stref kulinarnych w kuchni brazylijskiej. Przyprawy kuchni brazylijskiej odpowiadają za smak i zapach potraw. Pomimo tego, że kuchnia z Kraju Kawy nie jest tak znana w Polsce, to przyjazd do Rio de Janeiro lub Sao Paulo może okazać się kulinarnym strzałem w dziesiątkę.
Przyprawy kuchni brazylijskiej
Brazylia jest ogromnym państwem, w którym występuje kilka stref klimatu. Ze względu na uwarunkowania geograficzne, w Brazylii znajdziemy bardzo dużo świeżych przypraw. Kuchnia brazylijska cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: kmin rzymski, oregano, liść laurowy i ziele angielskie. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni brazylijskiej. Natomiast, mieszanką, która jest bardzo często wykorzystywana przez mieszkańców Brazylii jest bahian. Jest to mix kminu rzymskiego, pieprzu kolorowego i oregano. Dodawana jest do owoców morza (krewetki i ośmiornice), warzyw, zup, a także mięs.
Kuchnia brazylijska
Kuchnia brazylijska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Rdzenna kuchnia opiera się na kukurydzy, manioku i innych produktach pochodzących z Nowego Świata. Kuchnia europejska została wprowadzona przez portugalskich kolonistów w XVI wieku i obejmuje takie potrawy, jak feijoada, uważana za narodowe danie Brazylii. Pozostałe tradycyjne potrawy tej kuchni to: churrasco, moqueca, acaraje i sanduiche de carne (kanapka z mięsem). Nie możemy zapominać o soku z trzciny cukrowej, ponieważ Brazylijczycy uwielbiają ten świeży sok z dodatkiem soku z limonki. W całej Brazylii, spożywa się również bardzo dużo świeżych owoców.
Potrawy kuchni brazylijskiej
Kuchnia brazylijska to fuzja składników europejskich (przybycie portugalskich kolonizatorów), afrykańskich (przybycie afrykańskich niewolników) i rdzennie brazylijskich. Składa się na nią wiele potraw o różnych smakach. Najbardziej znanym daniem jest feijoada, czyli gulasz z czarnej fasoli i wieprzowiny. Inne popularne potrawy to ryż i fasola. Ważnym daniem jest również zupa moqueca baiana czyli owoce morza zanurzone w sosie z oleju palmowego i mleka kokosowego. Acarajé, czyli brazylijska przekąska typu fast food, ciasteczko z rozgniecioną krewetką. A jeśli chodzi o smaczną przekąskę, to warto spróbować pão de queijo, czyli małe rogaliki nadziewane białym serem.