W państwie Bułgaria znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Sofia. Bułgaria ma powierzchnię 110 910 km2, a liczba ludności to 7 537 929. Gęstość zaludnienia to ok. 68 os/km2. Bułgaria kojarzy nam się przede wszystkim z beztroskimi wakacjami na wybrzeżu. Złote Piaski to idealny kurort wakacyjny ze świetną pogodą. Nie możemy zapominać, że Bułgaria to także pyszne wina i świetna kuchnia bułgarska. Przyprawy kuchni bułgarskiej nadają jej niesamowitego smaku i aromatu. Jadąc na wakacje w ten region Europy, na pewno nie wrócimy głodni. Na wybrzeżu królują owoce morza i ryby, a w głąb lądu można znaleźć wiele pysznych serów i potraw na bazie warzyw. Kuchnia bułgarska uchodzi za jedną z najzdrowszych kuchni europejskich.
Przyprawy kuchni bułgarskiej
Kuchnia bułgarska jest bardzo zróżnicowana i obejmuje wiele różnych potraw. Jednym z najważniejszych aspektów tej kuchni jest stosowanie przypraw. Do najpopularniejszych przypraw stosowanych w daniach bułgarskich należą: papryka: Ta przyprawa jest używana w wielu różnych potrawach, w tym w gulaszach, zupach i sosach. Nadaje potrawom charakterystyczny czerwony kolor i ma lekko słodkawy smak. Innymi bardzo charakterystycznymi przyprawami kuchni bułgarskiej są: koperek, oregano i rozmaryn.
Kuchnia bułgarska
Kuchnia bułgarska jest przedstawicielem kuchni Europy Południowo-Wschodniej. Jest różnorodna i słynie przede wszystkim z szerokiej gamy sałatek, warzyw, mięs i produktów mlecznych. W kuchni bułgarskiej często wykorzystuje się potrawy z innych kuchni, zwłaszcza tureckiej i greckiej. Bułgarzy bardzo wiele kulinarnych nawyków przejęli od krajów bałkańskich, a także czerpią wiele z kulinarnych tradycji tureckich.
Potrawy kuchni bułgarskiej
Bułgarska kuchnia narodowa jest przedstawicielem bałkańskiej tradycji kulinarnej. Jest różnorodna i znana z szerokiej gamy potraw i lokalnych specjałów. Kuchnia ta charakteryzuje się wykorzystaniem świeżych, lokalnych składników i tradycyjnych metod gotowania. Do najpopularniejszych potraw kuchni bułgarskiej należą: banica (placek z mąki pszennej nadziewany serem), sałatka szopska (ogórki, pomidory, papryka, cebula i słony ser owczy), shkembe chorba (zupa z flaków), kavarma (gulasz z mięsa i warzyw), banitsa (tradycyjne ciasto bułgarskie) i lyutenitsa (pikantna sałatka warzywna). Poza tym, bułgarskie wybrzeże jest bogate w ryby i owoce morza.