W państwie Chile znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Santiago. Chile ma powierzchnię 756 950 km2, a liczba ludności to 15 665 216. Gęstość zaludnienia to ok. 21 os/km2. Połączenie kuchni hiszpańskiej i tradycyjnych rdzennych kuchni z regionów And to właśnie kuchnia chilijska. Przyprawy kuchni chilijskiej były niezwykle ważne, aby zachować żywotność potraw w trudnych, wysokogórskich warunkach. Chile jest krajem niezwykle zróżnicowanym, jego położenie geograficzne daje im ogromny dostęp do bogactwa oceanu. Owoce morza i ryby to ważna część diety ludów mieszkających nad brzegami Oceanu Spokojnego. W głąb lądu króluje mięso, a także potrawy prosto z grilla.
Przyprawy kuchni chilijskiej
Przyprawy chilijskie to wyjątkowa mieszanka smaków, którą można wykorzystać do wzbogacenia smaku każdej potrawy. Przyprawy te są zwykle wytwarzane z połączenia papryczek chili, kminku, czosnku i oregano. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni chilijskiej. Można ich używać do nadania potrawie ostrego smaku, ale można je również wykorzystać do stworzenia bardziej złożonego profilu smakowego.
Kuchnia chilijska
Kuchnia chilijska to unikalna mieszanka wpływów rdzennych Mapuczów i tradycji europejskich. Długa linia brzegowa i zróżnicowany klimat tego kraju pozwalają na wykorzystanie w potrawach szerokiej gamy owoców morza, podczas gdy góry Andów dostarczają wielu okazji do przyrządzania dziczyzny i potraw wegetariańskich. Coraz większą popularnością cieszą się także chilijskie wina, a szczególnie cenione są czerwone. Ciężko określić kuchnie chilijską, jako jedną spójną, wystarczy spojrzeć na mapę, aby przekonać się dlaczego.
Potrawy kuchni chilijskiej
Kuchnia chilijska to styl gotowania wywodzący się z kuchni wielu różnych grup kulturowych Chile. Kuchnia chilijska jest znana ze stosowania świeżych składników, różnorodności owoców morza oraz wyjątkowej mieszanki wpływów europejskich i amerykańskich. Popularne potrawy kuchni chilijskiej to empanadas (z wyglądu przypominają pierogi z farszem, który najczęściej składa się z owoców morza, sera lub mielonej wołowiny z dodatkami), humitas (farsz z kukurydzy, smalcu z dodatkiem bazylii i papryki owinięte w liść kukurydzy), pastel de choclo (zapiekany farsz z wołowiny, kukurydzy, cebuli, czarnych oliwek i jajek) i mote con huesillo (tradycyjny napój sprzedawany w większości miast chilijskich, głównymi składnikami są suszone brzoskwinie, miód, woda, a także cynamon i pszenica).