
Przyprawy kuchni czarnogórskiej
Do najbardziej popularnych przypraw stosowanych w kuchni czarnogórskiej należą czarny pieprz, papryka i czosnek. Inne popularne przyprawy to oregano, kminek, bazylia i tymianek. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni czarnogórskiej. W kuchni czarnogórskiej potrawy często są mocno przyprawione tymi przyprawami, co nadaje im wyrazisty smak. Czarnogórcy przyrządzają bardzo dużo mięsa, a w regionach nadmorskich bardzo popularne jest również wykorzystanie ryb i owoców morza.
Kuchnia czarnogórska
Potrawy kuchni czarnogórskiej
Kuchnia czarnogórska to mieszanka wpływów śródziemnomorskich i bałkańskich. Bliskość Morza Adriatyckiego sprawia, że owoce morza stanowią istotną część czarnogórskiej diety. Inne popularne dania czarnogórskie to te na bazie mięsa. Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni czarnogórskiej są cevapcici, czyli kotlety mielone przyrządzane na długi szpadach na grillu. Pljeskavica to również danie mięsne, które jest grillowane i bardzo ostre. Podaje się je wraz z chlebem pita i serem owczym (dla turystów jest podawana z frytkami). Tradycyjna kuchnia czarnogórska to także burek, kajmak (słodko-słony ser), a także desery, takie jak baklava, palacinka (słodki naleśnik), ciasto z kasztanów, a także smażone i marynowane w syropie ciasto.