Kuchnia czeska jest mieszanką kuchni czeskiej, austriackiej i niemieckiej. Republika Czeska ma długą tradycję warzenia piwa i produkcji wina. Czesi są również znani ze swojego zamiłowania do wieprzowiny i kiełbasek. W państwie Czechy znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Praga. Czechy mają powierzchnię 78 866 km2, a liczba ludności to 10 249 216. Gęstość zaludnienia to ok. 130 os/km2. Państwo w środkowej Europie bez dostępu do morza dysponuje kapitalną kuchnią czeską. Przyprawy kuchni czeskiej są bardzo podobne, jak te używane w naszej polskiej kuchni. Jednak, potraw czeskich nie znajdziemy już na stole w Kraju nad Wisłą
Historia kuchni czeskiej
Kuchnia czeska jest kuchnią bogatą i różnorodną, o długiej historii. Kuchnię czeską ukształtowały, a na pewno miały wpływ inne kuchnie krajów sąsiednich, a także wiele różnych kultur, które zamieszkiwały ziemie czeskie. Kuchnia czeska tradycyjnie opiera się na daniach mięsnych, takich jak wieprzowina i kaczka. Najpopularniejsze czeskie potrawy to svíčková (polędwica wołowa ze śmietaną), gulasz (gulasz) i smażony ser (smažený sýr).
Przyprawy kuchni czeskiej
Przyprawy czeskie to mieszanka ziół, nasion i przypraw, które są używane w Czechach od wieków. Najpopularniejszą czeską przyprawą jest kminek. Inne popularne przyprawy kuchni czeskiej to: koperek, lubczyk, pietruszka, majeranek, tymianek, liście laurowe, pieprz, papryka i czosnek. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni czeskiej.
Najpopularniejsze potrawy kuchni czeskiej
Najpopularniejsze potrawy kuchni czeskiej to często te, które są najprostsze w przygotowaniu. Jedną z najpopularniejszych jest bramboračka, zupa ziemniaczana, którą często podaje się z chlebem. Inne popularne potrawy to svíčková na smetaně, czyli danie z wołowiny podawane z sosem śmietanowym. Kolejnymi pysznymi daniami są chociażby tradycyjne knedliki z gulaszem. Knedliki są dostępne niemal w każdym lokalu gastronomicznym w Czechach. Bardzo często są podawane z duszoną kapustą. Czeskie dania byłyby niczym bez zupy czosnkowej. Tradycyjnym czeskim daniem, którego próbuje każdy Polak jest smażony ser. Jest on niezwykle pyszny i jest podawany z frytkami oraz tatarką (sosem tatarskim). W zależności od regionu, do przygotowania smażonego sera może zostać użyty inny ser. A gdy chce nam się pić, warto pamiętać, że kelnerzy mogą nam zaserwować jedyną w swoim rodzaju kofolę. Kuchnia czeska jest niezwykle bogata i zróżnicowana.