W państwie Dania znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Kopenhaga. Dania ma powierzchnię 43 094 km2, a liczba ludności to 5 384 384. Gęstość zaludnienia to ok. 125 os/km2. Duńczycy uwielbiają ryby, owoce morza, a także mięso. Dania nie będzie miejscem przyjaznym dla wegetarian i wegan, roślin jada się tu stosunkowo mało. Niektóre przepisy nie zostały zmienione od wielu lat i zdecydowanie właśnie tym wyróżnia się kuchnia duńska. Przyprawy kuchni duńskiej nadają daniom świetnego smaku, a same przepisy są proste, co nie znaczy, że dania są lekkie, wręcz przeciwne są syte i czasem bardzo tłuste.
Przyprawy kuchni duńskiej
Kuchnia duńska jest znana z używania przypraw. Do typowych przypraw stosowanych w daniach duńskich należą imbir, gałka muszkatołowa, goździki, tymianek i cynamon. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni duńskiej i są często stosowane w wypiekach, takich jak ciastka i ciasta. Duńskie potrawy posiadają swoją niezmienioną recepturę od bardzo długiego czasu.
Kuchnia duńska
Kuchnia duńska charakteryzuje się wykorzystaniem świeżych, lokalnych składników i prostotą przygotowania. Stawia się na jakość, a nie na ilość, a posiłki są często małe, ale sycące. Przeważają dania rybne i mięsne. Jeśli chodzi o warzywa, to popularnością cieszą się ziemniaki, buraki, ogórki, kapusta, a także marchewka. Są one najczęściej dodatkiem do głównego dania rybnego (śledź czy dorsz) lub mięsnego. Duńczycy uwielbiają również pieczywo, które wykorzystują do przyrządzania znanych w całej Danii kanapek.
Potrawy kuchni duńskiej
Kuchnia duńska charakteryzuje się tym, że wykorzystuje świeże, lokalne składniki. Długa linia brzegowa i liczne rzeki zapewniają wiele możliwości połowu ryb, a owoce morza stanowią istotną część duńskiej diety. Inne popularne składniki to wieprzowina, ziemniaki i produkty mleczne. Na kuchnię duńską miały wpływ kuchnie innych krajów, ale wykształciła ona także własne, niepowtarzalne potrawy i tradycje. Tradycyjną potrawą kuchni duńskiej jest smorrebrod, czyli kanapka z czarnego pieczywa. Duńczycy jedzą ją z pasztetem ze słonego mięsa, cebulowymi krążkami, a także galaretką. Innym tradycyjnym duńskim daniem jest ser wędzony z regionu FIonii. Jest to niezwykle ceniony kulinarny przysmak z tej części Danii. Najbardziej powszechnym mięsem jest wieprzowina, którą dodaje się do większości potraw. Mieszkańcy tego kraju spożywają go w ogromnych ilościach. Szefowie kuchni są również doskonali w przyrządzaniu ryb, czyli śledzia, dorsza, makreli. Wszystkie ryby są marynowane, smażone, pieczone, grillowane, a nawet na surowo. Lubiane są także sałatki rybne. Inne popularne potrawy to frikadeller (smażone klopsiki), stegt flæsk (boczek wieprzowy) i koldskål (rodzaj schłodzonej letniej zupy).