Najczęściej kojarzy nam się z serem fetą i oliwkami. Są to dwa składniki, bez których nie byłoby istnienia kuchni greckiej. Przyprawy greckie dodają kolorytu to dań, które są przeważnie proste, bez skomplikowanych receptur. Jednakże, kuchnia grecka jest różnorodna. Posiada ona wiele odmian, ze względu na wyspiarski charakter państwa. Praktycznie każda wyspa posiada nieco inne dania, a także swoje wyspiarskie specjalności. Grecy preferują spożywanie ryb, a warzywa są często tak samo ważnym elementem dania jak mięso w polskiej kuchni. Pomimo tego, jedno z najbardziej greckich dań to gyros. Grecja oblana wodami morza Jońskiego, Egejskiego i Śródziemnego, zaczerpnęła dużą ilość swoich dań z Turcji i innych państw basenu Morza Śródziemnego. Chociażby, gałka muszkatołowa trafiła na greckie stoły z Bizancjum lata temu.
Greckie wyspy a greckie przyprawy
Grecja jest bardzo rozległym państwem. Poza kontynentalną częścią państwa, bardzo duży wpływ na życie Greków miały wyspy. Te zlokalizowane po zachodniej stronie, na Morzu Jońskim przyrządzają bardzo dużo potraw na bazie ryb oraz owoców morza. Na największej greckiej wyspie, Krecie, powszechne jest stosowanie dużej ilość przypraw greckich, a także wykorzystania wieprzowiny. Na wyspach egejskich, znajdziemy bardzo dużą liczbę ciekawych dań, chociażby na wyspie Mykonos można zjeść tradycyjną zapiekankę z cebuli i sera. Do Grecji należy 165 zamieszkałych wysp, które przez lata mogły należeć, chociażby do Persji czy Bizancjum. Z tego względu kuchnia może się nieco różnić, ze względu na daną grecką wyspę, a przyprawy greckie jak i dania kuchni greckiej są serwowane na wysokim poziomie, dzięki świeżym składnikom.
Charakterystyka i przyprawy greckiej
Dla dań greckich najbardziej charakterystyczne jest ich prostota. Nie można jednak powiedzieć, że prostota jest niesmaczna. Dania kuchni greckiej są znane na całym świecie. Dania z Grecji są często bardzo proste i to jest jej charakterystyka. Przypraw greckich, greccy kucharze nie posiadali tak dużej ilości przypraw w odległych czasach. Kuchnia grecka została stworzona na tym, co było w najbliższej odległości. Na stołach królowały ryby, owoce morza, a także zboża i warzywa. Greckie dania osiągnęły sukces również, dzięki bogatemu zastosowaniu warzyw, orzechów i oliwie z oliwek. A wszystko to podane na stół w jednym momencie. Podczas posiłków w greckich domach, na stół wykładane jest wszystko, bez podziału na pierwsze czy drugie danie. Na stole ma być widać różnorodność potraw i ogrom posiłku.
Najpopularniejsze dania z przyprawami z kuchni greckiej
Może nie każdy wie, co to jest choriatiki. Ale każdy wie, co to jest sałatka grecka. A to właśnie terminem choriatiki jest określana sałatka z ogórków, pomidorów, fety i oliwy z oliwek, czyli popularna sałatka grecka. Jednym z najpopularniejszych dań z przyprawami kuchni greckiej jest gyros, czyli opiekane mięso wieprzowe lub baranie. Jest to bardzo znany składnik popularnego dania, w której skład wchodzi właśnie gyros, warzywa i pita, czyli klasyczny rodzaj placka. W jego wnętrzu możemy umieszczać wiele składników, a w niektórych miejscach w Grecji, pita może być jedzona na słodko. A jeśli, chodzi o jedzenie czegoś na słodko, to znanym greckim deserem jest baklava. Bomba kaloryczna w postaci ciasta opiekanego, oblanego lukrem, a w jego wnętrzu znajduje się mix orzechów z cukrem lub miodem. Nie można również zapomnieć o lokalnej wódce anyżowej i czarnej kawie, która często jest podawana zamiast śniadania w Grecji.