W państwie Grenlandia znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Nuuk. Grenlandia ma powierzchnię 2 166 086 km2, a liczba ludności to 56 385. Gęstość zaludnienia to ok. 0,03 os/km2. W tym mroźnym obszarze ziemi nie ma zbyt różnorodnej kuchni. Ssaki morskie, ptaki, ryby oraz dziczyzna to główne składniki, które są wykorzystywane w kuchni grenlandzkiej. Przyprawy kuchni grenlandzkiej pomagają na przetrwanie w bardzo trudnych warunkach atmosferycznych. Na posiłki na Grenlandii mają coraz większy wpływ kuchnie z innych rejonów świata: duńska, brytyjska, amerykańska, a także kanadyjska. Nadal można tu zjeść bardzo nietypowe potrawy.
Przyprawy kuchni grenlandzkiej
Przyprawy grenlandzkie to unikalna mieszanka przypraw, które są stosowane w kuchni grenlandzkiej. Należą do nich: ziele angielskie, kardamon, goździki, kminek, imbir, gałka muszkatołowa i pieprz. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni grenlandzkiej. Są stosowane do przyprawiania wielu potraw grenlandzkich, takich jak: kiviak (sfermentowane mięso foki), tuttu (mięso z renifera) oraz zupa grenlandzka, zwana suaasat.
Kuchnia grenlandzka
Kuchnia grenlandzka to kuchnia rdzennych mieszkańców Grenlandii. Opiera się ona na tradycyjnych potrawach Eskimosów i innych ludów arktycznych. Należą do nich foki, wieloryby, morsy, renifery, karibu, ryby, ptaki i rośliny. Pomimo tego, że panuje zakaz komercyjnych połowów wielorybów, mięso to jest bardzo popularne wśród Grenlandczyków. Wykorzystywane jest, chociażby w zupie suaasat, czyli zupie na bazie mięsa (najczęściej bardzo tłustego), która jest podawana z ryżem, cebulą i ziemniakami. Zupa jest określana mianem dania narodowego kuchni grenlandzkiej.
Potrawy kuchni grenlandzkiej
Ogromna pokrywa lodowa Grenlandii uniemożliwia rolę. Lodowiec pokrywający całą Grenlandię sprawia, że głównymi daniami muszą być ryby, ssaki czy ptaki. Potrawy kuchni grenlandzkiej są oparte bardzo często na zwierzętach, takich jak foka, renifer, wieloryb, dorsz, a nawet niedźwiedź polarny. Jednym z popularnym potraw kuchni grenlandzkiej jest również kiviak, czyli mięso alki w skórze foki. Poza tym, przysmakiem jest również mattak, czyli skóra wieloryba, która jest najczęściej spożywana wraz z przylegającym tłuszczem (ponoć w smaku przypominające nieco wołowinę) i pardwa, czyli jeden z niewielu ptaków żyjących w tym obszarze (określany mianem kurczaka grenlandzkiego). Przysmakiem jest również język renifera, a z mięsa tego ogromnego ssaka sporządzane są również kotlety czy gulasz.