W państwie Gujana Francuska znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Kajenna. Gujana Francuska ma powierzchnię 91 000 km2, a liczba ludności to 186 917. Gęstość zaludnienia to ok. 2,0 os/km2. Kuchnia Gujany francuskiej i przyprawy kuchni gujańskiej znacząco różnią się od typowo francuskich. Upraw takich, jak w państwie Ameryki Południowej nie znajdzie się w europejskiej Francji. Na południu kraju, w Camargue nad Morzem Śródziemnym rośnie, chociażby ryż, to w Europie raczej na próżno możemy szukać upraw bananów, manioku czy batatów. Połączenie kuchni francuskiej wraz z typowymi potrawami dla tej części świata daje niesamowitą kuchnię.
Przyprawy kuchni gujańskiej
Gujana Francuska graniczy z Brazylią i Surinamem. Ma ona dostęp do morza, a na jej terenie rośnie dziki las amazoński, a także przepływa wiele rzek. Miejsce to jest bardzo bogate w wiele zwierząt, ryb, a także roślin, dlatego kuchnia gujańska cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: imbir, gałka muszkatołowa, ale także ostry pieprz cayenne. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni gujańskiej. Poza tym, w kuchni wykorzystywana jest również sól morska oraz soki z cytrusów – limonki i cytryny. W zamorskim departamencie francuskim na pewno nikt nie będzie chodził głodny.
Kuchnia Gujany Francuskiej
Kuchnia Gujany Francuskiej to przede wszystkim mieszanka wielu kuchni europejskich: angielskiej, niemieckiej i oczywiście francuskiej. Jest ona jednak wymieszana z kuchnią rdzenną ludów Ameryki Południowej i nie smakuje tak samo jak na kontynencie europejskim. Kuchnia gujańska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: ragoût, krewetki i pekari. Tropikalne lasy są źródłem mięsa w potrawach. Bardzo popularnym celem są pekari, tapiry, a także iguany. Są one przyrządzane bardzo często jako ragout.
Potrawy kuchni Gujany Francuskiej
Najpopularniejszą potrawą kuchni Gujany Francuskiej jest ragoût. Jest to sposób przyrządzenia potrawy, a opiera się on na przygotowaniu mięsa, ryby, warzyw w wywarze (najczęściej rybnym) wraz z dodatkiem dużej ilości ziół i przypraw. Kolejną potrawą są także krewetki, które żyją w bliskiej odległości od wybrzeża Oceanu Atlantyckiego. Co więcej, mieszkańcy jedzą bardzo dużo ryb, zarówno tych słodkowodnych, jak i tych złowionych z prosto z wód oceanicznych. Ciekawą potrawą są też krewetki faszerowane kawałkami ryb z ziołami i papryczkami. Ta część Ameryki Południowej jest niezwykle interesująca, a kuchnia jest bardzo smaczna, podobnie jak na wyspach na Morzu Karaibskim.