Państwo, które kojarzy nam się z piłką nożną, plażami i dobrym jedzeniem. Jest takich państw kilka, ale to właśnie Hiszpania oferuje nam te wszystkie rzeczy na wysokim poziomie. Kolejną rzeczą, która wyróżnia kuchnię hiszpańską, są przyprawy hiszpańskie, które nadają posiłkom fantastycznego smaku. A jeśli, nie kojarzy się plażami, bo plaże najpiękniejsze są w Grecji. To musi nam się kojarzyć takie nazwy jak tapasy, jamon serrano, chorizo czy winem owocowym sangria. Kuchnia hiszpańska jest niezwykle interesująca i łączy w sobie dużą ilość innych kuchni. Czerpie ona wiele z kuchni meksykańskiej, arabskiej czy francuskiej.
Przecięcie kulinarnych smaków – przyprawy hiszpańskie
Hiszpania jest położona na Półwyspie Iberyjskim, który przez wieki był miejscem przetaczania się dużej ilości kultur. Bez problemów można tutaj wskazać na obecność Maurów, Rzymian, Fenicjan lub Kartagińczyków. Ich pozostałości i spuścizna kulturowa jest widoczna w architekturze, wierze, zwyczajach. Półwysep Iberyjski bez wątpienia był także przecięciem kulinarnych smaków. Przyprawy hiszpańskie różnią się w swoim wykorzystaniu a na południu i wschodzie kraju. Potrawy serwowane w tych obszarach Hiszpanii, posiadają wiele tradycji arabskich i są najbardziej zróżnicowane. To również stąd wywodzą się tradycyjne przekąski, nazywane tapas. W regionach południowej Hiszpanii widoczne jest duże wykorzystanie warzyw i przypraw, natomiast w północnej części Hiszpanii dominują owoce morza i oczywiście ryby. W tych regionach spożywa się również dużą ilość nabiału. W północnych częściach produkuje się wiele szynek, a na stołach jako dodatek przyrządza się potrawy z ziemniaków, kapusty czy fasoli. Środkowa część Hiszpanii to kuchnia oparta na dużej ilości mięsa z różnych zwierząt. Nie możemy zapominać o wyspach Hiszpanii. Na archipelagu Baleary, kuchnia jest zbliżona do tej, która serwowana jest w Katalonii. Co więcej to właśnie z Majorki, czyli największej wyspy Balearów, pochodzi sobrasada, czyli bardzo ostra kiełbasa. Natomiast kuchnia na Wyspach Kanaryjskich to ryby, owoce morza oraz dania na bazie ziemniaków.
Charakterystyka i przyprawy hiszpańskie
Kuchnia hiszpańska jest niezwykle znana i ceniona na całym świecie. To właśnie, stąd wywodzą się najlepsi kucharze na świecie. Mają oni swoje restauracje na całym świecie. Dużym plusem tej kuchni jest to, że przez wiele lat była ona bardzo zróżnicowana poprzez wpływy wielu różnych kultur. I tym samym dziś ma ona tak wiele smaków, pomimo tego, że w poszczególnych daniach nie używa się zbyt wielu składników. Niewielka liczba składników to coś, co dla kuchni hiszpańskiej jest bardzo charakterystyczne, a przyprawy hiszpańskie to coś, dzięki czemu dania otrzymują wyrazisty smak. W tym celu, używa się świeżych przypraw, takich jak tymianek, oregano, estragon, szafran czy gałka muszkatołowa.
Najpopularniejsze dania z przyprawami kuchni hiszpańskiej
Jadąc do Hiszpanii lub udając się do hiszpańskiej restauracji, rzadko kto wyjdzie głodny lub z pustym brzuchem. Poza typowymi daniami obiadowymi, kuchnia hiszpańska oferuje również pyszne desery. Najpopularniejsze dania z przyprawami kuchni hiszpańskiej to tortilla z ziemniaków, gazpacho, czyli chłodnik na bazie pomidorów, czy danie obiadowe paella, czyli ryż z dodatkiem mięsa, owoców morza , warzyw i dużej ilości szafranu. Na stołach w Hiszpanii królują również przekąski w postaci tapasów i różnią się one bardzo w zależności od regionu Hiszpanii. Kolejnym charakterystycznym daniem są również churrosy, czyli paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju podawane z gorącą czekoladą, czy także gotowany krem z jaj z sosem karmelowym, czyli flan. A tym bliżej wybrzeża, tym coraz większa liczba restauracji serwuje owoce morza, tak zwane mariscos i są to krewetki lub ośmiornicę. Kuchnia hiszpańska uznaje się za bardzo zdrową.