W państwie Irak znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Bagdad. Irak ma powierzchnię 437 072 km2, a liczba ludności to 24 683 313. Gęstość zaludnienia to ok. 56 os/km2. Irak nie jest najbezpieczniejszym państwem na świecie, ale podobnie jest z jego kuchnią. Jest niesamowicie niebezpieczna, przyciąga, a gdy już jej spróbujesz, ciężko będzie się od niej odwrócić. Jest to jedna z najstarszych kuchni świata, to właśnie w dorzeczu Eufratu i Tygrysu powstawała cywilizacja Mezopotamii. Warto jest poznać tajniki kuchni irackiej. Przyprawy kuchni irackiej są tym, co charakteryzuje dania z tego regionu świata. Klasyczna mieszanka baharat pachnie niesamowicie intensywnie i nadaje smaku wszystkim potrawom z kuchni irackiej.
Przyprawy kuchni irackiej
Kuchnia iracka jest bogata w przyprawy i zioła. Jedną z najpopularniejszych mieszanek, która jest stosowana w każdej restauracji i w domostwie, to baharat. Najczęściej używane do przyrządzenia tego mixu są: pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, kumin, kolendra i goździki. Bardzo często jest ona wykorzystywana w potrawach, ale poza tym bardzo często wykorzystywany jest również kardamon, mięta i tymianek, i są to najpopularniejsze przyprawy kuchni irackiej.
Kuchnia iracka
Kuchnia iracka jest kuchnią bogatą i zróżnicowaną, z wpływami śródziemnomorskimi, bliskowschodnimi i perskimi. Na kuchnię iracką miały wpływ kultury sąsiednich krajów, takich jak Turcja, Iran, Syria, Liban i Jordania. Kuchnia iracka jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Wiele potraw przyrządzanych jest w dużym kociołku. Co ciekawe, w potrawach irackich wykorzystuje się minimum składników, które dają fantastyczny efekt na samym końcu. Wykorzystuje się w nich cebulę, kaszę bulgur, a wszystko smaży się w jednym naczyniu. Jeśli chodzi o mięso, to podobnie jak w innych krajach islamskich, zakazane jest spożywanie wieprzowiny, a prym wiedzie baranina, kurczak i wołowina. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: baytinijan maqli, sałatka fattoush i tabbouleh.
Potrawy kuchni irackiej
Stolica Iraku – Bagdad – to miejsce, które pachnie. Lokalne targi z kolorowymi przyprawami to must have podczas zwiedzania tego miejsca. Na to, co jedzą Arabowie w Iraku, miały wpływ kuchnię bliskiego wschodu, a także kuchnia arabska. Kuchnia iracka jest mieszanką różnych kultur, które miały wpływ na irackie społeczeństwo. Została ukształtowana przez ludzi, którzy żyli w Iraku na przestrzeni dziejów, w tym przez starożytne kultury mezopotamskie, irańskie i tureckie. Najczęstszymi składnikami są ryż, mięso (zazwyczaj jagnięcina), warzywa i przyprawy.