W państwie Irlandia znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Dublin. Irlandia ma powierzchnię 70 280 km2, a liczba ludności to 3 924 140. Gęstość zaludnienia to ok. 56 os/km2. Kuchnia irlandzka i przyprawy kuchni irlandzkiej to mieszanka dań angielskich, szkockich i irlandzkich. Irlandczycy mają długą tradycję gotowania z użyciem przypraw, takich jak kolendra, kminek, kurkuma i czarny pieprz. Poza tym, Irlandia jest znana ze świetnych trunków alkoholowych, które są znane na całym świecie i stanowią ogromne dziedzictwo dla tego narodu. Jameson, Tullamore Dew, czy Bushmills to irlandzkie whiskey znane na całym świecie. Z whiskey wiąże się również ciekawa historia, która przyczyniła się do powstania kolejnego trunku popularnego na całym świecie, czyli irish coffee.
Przyprawy kuchni irlandzkiej
Kuchnia irlandzka cechuje się średnim wykorzystaniem przypraw, takich jak: kolendra, kminek i czarny pieprz. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni irlandzkiej. Przyprawy są wykorzystywane nie tylko do dań, ale także do napojów. Kuchnia irlandzka opierała się przez wiele lat na wiejskiej kuchni, ponieważ był to kraj rolniczy, a na wyspie brakowało też wielu przypraw. Dziś, Irlandczycy wykorzystują wiele przypraw ziołowych, chociażby do przygotowania ryb i owoców morza.
Kuchnia irlandzka
Kuchnia irlandzka to styl gotowania wywodzący się z Irlandii. Powstała w wyniku wielowiekowych zmian społecznych i politycznych, a także wprowadzenia składników z innych kultur. Kuchnia ta czerpie wpływ z roślin uprawianych w irlandzkim klimacie, z naciskiem na produkty lokalne. Kuchnia irlandzka jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: fish and chips, gulasz z baraniny i coddle. Charakterystyczne dla kuchni irlandzkiej jest wykorzystanie lokalnych produktów, a także tego, co daje morze. Irlandczycy nadal spożywają dużo ryb i owoców morza.
Potrawy kuchni irlandzkiej
Kuchnia irlandzka jest mieszanką tradycyjnych dań irlandzkich i kuchni międzynarodowej. Irlandczycy znani są ze swojego zamiłowania do ziemniaków, które podaje się w wielu postaciach, w tym gotowane, tłuczone, pieczone i zapiekane. Jednym z przykładów może być colcannon (tłuczone ziemniaki z jarmużem). Potrawy kuchni irlandzkiej jada się już na śniadanie. Jest to bekon, jajka sadzone, kiełbasa oraz fasolka w sosie pomidorowym. Jest to niezwykle podobne do śniadania znanego z kuchni angielskiej i nie ma się co dziwić. Bardzo znanym daniem z Dublina (stolicy Irlandii) jest coddle. Jest to potrawka przygotowana z grubo pokrojonej kiełbasy oraz boczku i z dodatkiem (zgadnijcie czego) ziemniaków! Do większości dań obiadowych podawany jest Guiness, czyli tradycyjne i narodowe piwo irlandzkie.