W państwie Jamajka znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Kingston. Jamajka ma powierzchnię 10 990 km2, a liczba ludności to 2 695 867. Gęstość zaludnienia to ok. 245 os/km2. Jamajka to legendarna wyspa, która corocznie ściąga do siebie tysiące turystów. Nie przyjeżdżają oni tam ze względu na specjały kuchni jamajskiej (choć przyprawy kuchni jamajskiej tworzą prawdziwe arcydzieła). Głównym powodem przyjazdu turystów jest świetna pogoda, a także możliwość poczucia tzw. slow life. To właśnie Jamajka jest uznawana za stolicę wolności i reggae. A po intensywnym zwiedzaniu i próbowaniu legalnych specyfików na wyspie, każdy chce coś zjeść. Banany, awokado, papaje czy mango smakują tu zupełnie inaczej, a nie możemy zapominać także o pysznych owocach morza, czy drinkach na bazie rumu i ze świeżo wyciskaną limonką w pobliskich drzew.
Przyprawy kuchni jamajskiej
Jamajskie przyprawy to wyjątkowa mieszanka smaków, którą można wykorzystać do nadania szczególnego charakteru każdemu daniu. Ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa i goździki to tylko niektóre z przypraw powszechnie stosowanych w kuchni jamajskiej. Przyprawy te można wykorzystać do stworzenia wielu różnych profili smakowych, od słodkiego i pikantnego po ostry i aromatyczny. Jamajskie przyprawy to także świetny sposób na dodanie dodatkowego smaku do ulubionych przepisów.
Kuchnia jamajska
Kuchnia jamajska jest unikalną mieszanką wpływów afrykańskich, hiszpańskich, indyjskich i brytyjskich. Klimat i geografia wyspy również odgrywają rolę w rozwoju jej kuchni. Jamajskie potrawy są często bardzo pikantne i aromatyczne, z naciskiem na świeże owoce i warzywa. Popularny jest jamajski szpinak, czyli callaloo, który dodawany jest do wielu potraw przez Jamajczyków. Popularnym daniem jest ryż i fasola, a także kurczak lub wieprzowina i drób w wersji jerk. Jest on najczęściej podawany z grilla na ulicach Kingston i innych miasteczek na wyspie.
Potrawy kuchni jamajskiej
Kuchnia jamajska jest unikalną mieszanką wpływów afrykańskich, hiszpańskich, indyjskich i brytyjskich. Klimat i geografia wyspy również odgrywają rolę w rozwoju jej kuchni. Jamajskie potrawy są często bardzo pikantne i aromatyczne, z naciskiem na świeże składniki. Jednym z najpopularniejszych jamajskich dań jest jerk chicken, czyli kurczak marynowany w pikantnym sosie jerk, a następnie grillowany lub pieczony. Inne popularne jamajskie potrawy to koza curry, ryż z grochem, owoc ackee i sola rybna oraz platany.