W państwie Kanada znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Ottawa. Kanada ma powierzchnię 9 976 140 km2, a liczba ludności to 33 212 696. Gęstość zaludnienia to ok. 3,3 os/km2. Państwo to jest znane z przepięknych i naturalnych terenów przyrodniczych. Raczej rzadko, kto, podróżuje do tego miejsca, aby spróbować regionalnej kuchni kanadyjskiej. Przyprawy kanadyjskie dodają smaku, a także dostarczają wiele wartościowych składników odżywczych. Kanada rozciąga się pomiędzy dwoma Oceanami: Spokojnym i Atlantyckim. Jest ogromnym państwem, graniczącym ze Stanami Zjednoczonymi. W kuchni widać bardzo dużo zapożyczeń z różnych kuchni świata.
Przyprawy kuchni kanadyjskiej
W kuchni kanadyjskiej stosuje się wiele różnych przypraw. Do najbardziej popularnych należą sól, pieprz, czosnek, cebula, tymianek, ziele angielskie, oregano i papryka. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni kanadyjskiej. Bardzo ważne jest wykorzystanie przypraw podczas procesu przygotowywania sosów. Świeże przyprawy wykorzystuje się bardzo obficie przy świeżych rybach. Używanie przypraw jest związane z częściami Kanady, ponieważ niektóre tereny obfitują w mięso, a tereny nabrzeżne to miejsce, gdzie spożywa się wiele ryb, czy owoców morza.
Kuchnia kanadyjska
Kuchnia kanadyjska jest bardzo zróżnicowaną kuchnią. Jada się tutaj wiele ryb, owoców morza, a także dziczyzny. Bardzo popularne jest tu mięso z karibu albo z łosia. Bardzo ważne jest również wykorzystanie leśnych owoców, takich jak borówki czy jagody. Kuchnia kanadyjska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: poutine, tourtiere, cassoulet i sucre a la creme. Niewiele osób wie, ale to właśnie w tym kraju powstał przepyszny sos tysiąca wysp. Jego receptura powstała na pograniczu Kanady z USA, a sos stał się popularny na całym świecie. Jego bazą jest majonez, ale dzięki pietruszcze, papryce, słodkim piklom, cebuli i chili zmienia on swój smak.
Potrawy kuchni kanadyjskiej
Kuchnia kanadyjska jest wyjątkową mieszanką różnych kultur i regionów. Klimat i geografia tego kraju również odgrywają rolę w wyborze dostępnych rodzajów żywności. Na przykład owoce morza są obfite w obszarach przybrzeżnych, podczas gdy dziczyzna jest bardziej powszechna w głębi kraju. Na kuchnię kanadyjską miały wpływ kuchnie Anglii, Francji, Szkocji, Irlandii, Włoch, Niemiec, ludów aborygeńskich oraz wielu różnych imigrantów, którzy uczynili z Kanady swój dom. W rezultacie nie ma jednej „kanadyjskiej” kuchni, lecz raczej różnorodne potrawy. Najpopularniejszą potrawą kuchni kanadyjskiej jest poutine pochodząca z regionu Quebec (frytki z serem i sosem). Co więcej, potrawy, które są znane to również: syrop klonowy, batoniki Nanaimo (deser bez pieczenia), tarty maślane, bobrze ogony (smażone ciasto z cynamonem i cukrem) oraz tourtière (placek z mięsem).