W państwie Katar znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Doha. Katar ma powierzchnię 11 437 km2, a liczba ludności to 817 052. Gęstość zaludnienia to ok. 71 os/km2. Ale jaka jest kuchnia katarska? Przyprawy kuchni katarskiej nadają jej bardzo wyrazistego smaku. Największy wpływ na kształtowanie się kuchni ma kultura arabska. Katar to państwo podporządkowane zasadom Islamu, dlatego w Katarze nie jada się wieprzowiny, a także obowiązuje ramadan. W tym czasie, Katarczycy nie jedzą i nie piją od samego świtu słońca, aż do jego zmierzchu. Państwo, które jest gospodarzem Mistrzostw Świata w piłce nożnej 2022 może zaoferować bardzo wiele ze swojej kuchni przyjezdnym kibicom. A więc co można zjeść w Katarze?
Przyprawy kuchni katarskiej
W kuchni organizatora Mistrzostw Świata 2022 króluje mięso, ale także ryby prosto z Zatoki Perskiej. Głównie wykorzystywana jest jagnięcina, drób czy wołowina. Aby smakowały one wyraziście potrzebne są przyprawy. Kuchnia katarska cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: kardamon, szafran, pieprz czarny, kolendra i sól. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni katarskiej. W Katarze kucharze tworzą własne blendy/mieszanki przypraw, a najpopularniejsze z nich to bizar (pieprz, kolendra, cynamon, goździki, imbir, kardamon, chili i kurkuma), a także Daqoos i Hisso.
Kuchnia katarska
Kuchnia katarska składa się z tradycyjnych dań kuchni arabskiej. Narodową potrawą w Katarze jest makbūs, czyli danie składające się z ryżu, mięsa i warzyw, przyrządzane zazwyczaj z jagnięciny lub kurczaka i gotowane na wolnym ogniu, co nadaje mu głębię smaku. Podstawowymi produktami spożywczymi w tym kraju są owoce morza i daktyle. Wiele z tych potraw stosuje się również w innych krajach regionu, ponieważ mają one wiele wspólnych cech. W innych częściach regionu niektóre z tych potraw mają inne nazwy lub wykorzystuje się w nich nieco inne składniki.
Potrawy kuchni katarskiej
Kuchnia katarska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: pieczona pierś z kurczak, grillowana kofta jagnięca i shish kebab. Poza tym, Katar oferuje również ogromną ilość owoców i warzyw. Bardzo popularne są daktyle, które są popularną przekąską, a także składnikiem dań. Nie możemy zapominać o słodyczach. Popularnym deserem jest tort śmietankowy oraz baklawa. Zdecydowanie najbardziej sytym posiłkiem jest wieczorna kolacja, a na śniadanie, Katarczycy jedzą ser, jogurt oraz zapijają to pyszną kawą.