W państwie Kazachstan znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Astana. Kazachstan ma powierzchnię 2 727 300 km2, a liczba ludności to 16 763 795. Gęstość zaludnienia to ok. 6,1 os/km2. Kuchnia w tym miejscu to mieszanka wielu wpływów, które ukształtowały kuchnię kazachską. Przyprawy kuchni kazachskiej to również coś, co jest symbolem tej kuchni. Kuchnia rosyjska, a także bliskowschodnie mają ogromne wpływy w Kazachstanie. Nomadzi wiele lat temu prowadzili koczowniczy styl życia, przez co przemierzali świat z całym dobytkiem na barkach. Wykorzystywali oni konie, owce, a także wielbłądy, a służyły często jako dieta i źródło składników odżywczych.
Przyprawy kuchni kazachskiej
Kuchnia kazachska cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: papryka słodka, kolendra i czosnek. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni kazachskiej. Bardzo duży wpływ na różnorodność smaków miał Jedwabny Szlak. Wiele egzotycznych przypraw docierało właśnie tutaj tą drogą. Tradycyjna kuchnia to napływy z Azji Centralnej, a kulinarny smak tworzył się przez wiele lat. Koczowniczy tryb życia wykreował również kazachską sztukę biesiadowania, a tradycja jest piastowana do dziś.
Kuchnia kazachska
Kuchnia kazachska jest bardzo bogata i różnorodna. Można tu znaleźć wpływy tureckie, rosyjskie i uzbeckie. Kazachowie lubią mięso i warzywa. Pomimo tego, że w ostatnich latach mieszkańcy jedzą coraz więcej warzyw oraz owoców, to główny prym wiedzie (i pewnie będzie tak jeszcze długo) mięso! Jest to główny składnik większości potraw w Kazachstanie. Większość dań jest prostych i sycących. Wielu kucharzy tworzy fantastyczne dania, które wcale nie przypominają jałowych bezkresów kazachskich. Popularne dania to np. placki ziemniaczane, naleśniki z mięsem, pierogi czy kotlety mielone. Do dań często podaje się sosy – np. sos chrzanowy, jogurtowy czy pomidorowy.
Najpopularniejsze Potrawy kuchni kazachskiej
Kuchnia kazachska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: beszbarmak, lagman i zupa chorba. Najpopularniejszą potrawą kuchni kazachskiej jest zdecydowanie beszbarmak, czyli baranina lub konina z dodatkiem cebuli, a całość podawana jest na ogromnych plastrach z makaronu. Pysznymi daniami są również szaszłyki oraz kebab, które przypominają te wersje europejskie. W przypadku chęci zjedzenia czegoś lżejszego, można spróbować pilaw, znanego z innych kuchni świata. Jest to połączenie baraniny z ryżem, czosnkiem i warzywami. Kazachowie słyną również z sytych zup: lagman (przypominający nieco rosół, lecz na baraninie z pomidorami i papryką) i chorba (podobna do gulaszowej).