W państwie Kenia znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Nairobi. Kenia ma powierzchnię 582 650 km2, a liczba ludności to 31 639 091. Gęstość zaludnienia to ok. 54 os/km2. Państwo to jest atrakcyjnym wyborem dla wielu turystów. Poza dobrą pogodą oferuje również wiele, jeśli chodzi o przyrodę. To właśnie w Kenii odbywa się bardzo duża liczba safari organizowanych dla zachodnich turystów. Pomimo tego, że na takich wyprawach posiłki są dopasowywane dla turystów, można w nich znaleźć wiele lokalnych potraw, które cechują kuchnię kenijską. Przyprawy kuchni kenijskiej pozwalają na zrównoważenie smaku. Prawdą jest jednak to, że aby zjeść lokalnie to, co mieszkańcy, trzeba opuścić hotelowe lobby i udać się na lokalny targ lub wyjść na ulicę.
Przyprawy kuchni kenijskiej
Przyprawy używane w kuchni kenijskiej są odzwierciedleniem różnorodnej historii i wpływów kulturowych tego kraju. Od wybrzeża, gdzie indyjscy i arabscy kupcy przywieźli przyprawy, takie jak goździki, kardamon i kminek, po interior, gdzie afrykańskie tradycje wykorzystują paprykę chili, imbir i czosnek, każdy region ma swój własny, niepowtarzalny smak. Do najczęściej używanych przypraw w kuchni kenijskiej należą kurkuma, kolendra, kmin rzymski, papryczki chili, imbir i czosnek. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni kenijskiej.
Kuchnia kenijska
Kuchnia kenijska jest unikalną mieszanką wpływów afrykańskich, arabskich, indyjskich i brytyjskich. Różne grupy etniczne w tym kraju mają swoje tradycyjne potrawy, ale jest też wiele wspólnych potraw, które są lubiane przez wszystkich. Podstawowe dania kuchni kenijskiej to kukurydza, ryż, ugali (rodzaj kaszki kukurydzianej – mamałygi), fasola, zielenina i gulasze. Mięso jest często duszone lub grillowane, popularne są też ryby. Wiele kenijskich potraw jest pikantnych.
Potrawy kuchni kenijskiej
Jedną z potraw kuchni kenijskiej jest nyama choma, czyli grillowane mięso. Jest to bardzo popularne wśród bogatszych ludzi z Kenii. Mięso nie jest tanie, a najczęściej jest to koźlina lub jagnięcina. Jedzenie mięsa takich zwierząt jak zebra, żyrafy, gazele czy antylopy jest nielegalne, natomiast, nadal można jeść strusie. Sukuma Wiki to jedno z dań, które będzie oferowane turystom w hotelach. Jest to afrykańska kapusta wraz z pomidorami i papryką. Na ulicach warto spróbować ryż z fasolą, a także chipsi mayai (podobnie jak w Tanzanii) – frytki zapiekane w jajku. Jeśli chodzi o napoje, to każdy Kenijczyk pije bardzo dużo herbaty czarnej, a Kenia jest głównym eksporterem tego towaru na świecie.