W państwie Kolumbia znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Bogota. Kolumbia ma powierzchnię 1 138 910 km2, a liczba ludności to 41 662 073. Gęstość zaludnienia to ok. 37 os/km2. Magiczne miejsce, które jest położone nad dwoma oceanami. Fantastyczna pogoda, pyszne jedzenie i przyroda, która ma do zaoferowania bardzo wiele. Będąc w Kolumbii, nie możemy jednak zapominać o kuchni kolumbijskiej. Przyprawy kuchni kolumbijskiej nadają jej unikalnego smaku, który ciężko jest znaleźć w Europie czy Ameryce Północnej. Tradycyjna kuchnia jest połączeniem rdzennej kultury zamieszkujących tu ludów, hiszpańskiej kuchni, a także afrykańskiej. Kolumbijskie potrawy zapadną na długo w naszej pamięci.
Przyprawy kuchni kolumbijskiej
Kuchnia kolumbijska cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: kolendra, czosnek i sól. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni kolumbijskiej. Kolumbia jest krajem, który ma dostęp zarówno do Morza Karaibskiego, Oceanu Spokojnego, Amazonki, rzeki Magdaleny, czy wysokich gór w Andach. To właśnie ta różnorodność sprawia, że kuchnia tego regionu jest niezwykle zróżnicowana, a potrawy mogą różnić się wykorzystaniem przypraw w zależności od regionu Kolumbii. Dżungla, wybrzeże karaibskie czy wysokie góry to zupełnie inne miejsca.
Kuchnia kolumbijska
Kuchnia kolumbijska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: aijaco, bandeja paisa i buñuelos. Kolumbia bardziej, niż z kuchni jest znana z narkotyków. Aktualnie jest to kraj o wiele bezpieczniejszy, a przez to przyciąga on wielu turystów. Kuchnia kolumbijska jest plusem na mapie tego zmieniającego się kraju. Wyjątkowe smaki łączą się tutaj w kulinarny majstersztyk. Wszystkie dania są niezwykle kolorowe. Inaczej jada się w Amazonii, w Andach, w wielkich miastach, a także na wybrzeżu przy Morzu Karaibskim. Ważne są również sosy, mięso (wieprzowina).
Potrawy kuchni kolumbijskiej
Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni kolumbijskiej jest zupa Aijaco. Przyrządzana w okolicach miasta stołecznego Bogota. Przypomina ona nieco nasz tradycyjny rosół drobiowy, ale wewnątrz znajdują się trzy rodzaje ziemniaków – białe, czerwone i kreolskie. Bardzo często podawana jest z kukurydzą. Innym przysmakiem jest arepas, czyli placuszki z kukurydzianej mąki. W środku znajduje się nadzienie, a jest nim bardzo często mięso, awokado, jajka, sałata. Wszystko zależy od miejsca, w okolicach Medellin znaleźć arepas nadziewane serem. Bandeja paisa to kulinarny przysmak z regionu Kawy. To danie z ryżem, smażonym platanem (warzywna odmiana banana), sadzone jajko, bekon, awokado, chorizo, a bardzo często dodawane jest również placuszek arepa. Buñuelos to wytrawne pączki z mąki kukurydzianej, a w ich wnętrzu znajduje się ser. Smażone są na głębokim oleju i są bardzo często podawane podczas śniadań w ulicznych kafejkach. Kolumbijczycy uwielbiają również ryby i owoce morza.