Przyprawy kuchni kostarykańskiej
Jedną z najczęstszych przypraw używanych w kuchni kostarykańskiej jest kminek, który nadaje potrawom charakterystyczny ziemisty smak. Inne popularne przyprawy to czosnek, pieprz, papryka chili, imbir i kolendra. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni kostarykańskiej. Kostaryka jest miejscem, które bez problemu daje możliwość znalezienia świeżych przypraw na terytorium tego kraju.
Kuchnia kostarykańska
Kuchnia kostarykańska jest mieszanką wpływów rdzennych Amerykanów, Hiszpanów, Afrykanów i innych. Typowa dieta kostarykańska opiera się na ryżu, fasoli i kukurydzy. Inne podstawowe produkty to świeże owoce, warzywa i owoce morza. Kuchnia kostarykańska znana jest ze swojej różnorodności i smaku. W Kostaryce można spotkać również wiele świeżych owoców i warzyw, jak awokado, banan, ananas, mango, cebula. Państwo w dalszym ciągu słynie z produkcji wysokiej jakości czekolady, a także kawy, która jest bardzo popularnym napojem w jednym z najszczęśliwszych państw świata.
Dania kuchni kostarykańskiej
Najpopularniejszym daniem kuchni kostarykańskiej jest gallo pinto. Narodowe danie to mix ryżu z czerwoną lub czarną fasolą smażoną razem na jednej patelni. Danie podawane jest najczęściej na śniadanie wraz jajecznicą lub jajkiem sadzonym. To samo danie jest również niezwykle popularne w kuchni Nikaragui. Casado, czyli żonaty mężczyzna (z języka hiszpańskiego) to popularny lunch w tym kraju Ameryki Środkowej. Niegdyś był on pakowany w liść bananowca. Dziś jest to ryż i fasola (tym razem oddzielnie) z dodatkiem mięsa (wołowina, ryba lub kurczak) oraz sałatki. Daniem świątecznym jest tamal, czyli ciasto z mąki kukurydzianej, które nadziane jest mieszankami mięsa, warzyw i ryżu. Są najczęściej gotowane w skórce od banana.