Kuchnia kreolska jest zadziwiająca, ale również bardzo smakowita. Karaiby to urodziwe miejsce, ale obfitujące również w ryby, owoce morza i owoce. Przepisy kreolskie są bardzo często uwarunkowane od tego, jakie składniki znajdują się w danym regionie. Wykorzystywane warzywa pochodzą najczęściej z najbliższego otoczenia. Kuchnię kreolską można podzielić teoretycznie na kilka obszarów: kuchnia karaibska, kuchnia wysp Oceanu Indyjskiego (Seszele, Mauritius), kuchnia kreolska Luizjany (jedna odmian tzw. kuchni cajun). Wszystkie te kuchnie to połączenie tradycji kulinarnych z Afryki, Indii i Europy. Te wszystkie wpływy ukształtowały jedność, czyli kuchnię kreolską. Przyprawy kuchni kreolskiej to zdecydowanie, coś co nadaje im niesamowitego smaku. Lokalne i świeże produkty to również znak firmowy tej kuchni.
Przyprawy kuchni kreolskiej
Kuchnia kreolska jest bogata w wiele ostrych przypraw. Cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: papryka, chili, curry, trawa cytrynowa, pieprz cayenne, imbir czosnek i cebula. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni kreolskiej. Potrawy z dodatkiem wielu przypraw smakują niezwykle aromatyczne i smaczne. Kulinarne przepisy są mieszanką kulturową i widać w nich wiele z różnych stron świata. Jest kolorowa i niezwykle pyszna.
Kuchnia kreolska
Kuchnia kreolska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Królują w niej ryby, skorupiaki, co jest oczywiście zrozumiałe przez otoczenie. Morze, a właściwie jego bogactwo wnosi bardzo wiele do tej kuchni. Poza tym warto wspomnieć o przyprawach, takich jak papryka, chili. Bardzo ważnymi elementami diety są: kukurydza, cebula, bataty i ciecierzyca. Klimat jest także odpowiedni do tego, aby do kuchni kreolskiej dodawać wiele owoców: papaja, banany, ananas i pomarańcze.
Potrawy kuchni kreolskiej
Pomimo wielu odmian kuchni kreolskiej, skupiliśmy się na popularnych daniach na Seszelach. Potrawy kuchni kreolskiej są świeże i bardzo dobre. Jedno z nich to stek z tuńczyka w sosie kreolskim. W smaku przypomina on nieco sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, papryki i czosnku. Popularne są również ryby zapiekane w liściu bananowca, a także krewetki przygotowane w sosie curry z dodatkiem kokosowego mleczka. Podobnie, jak w innych częściach świata, pyszną przekąską jest smażony banan. Poza tym, znana jest również Jambalaya, czyli danie na bazie mięsa podane z warzywami i ryżem. Większość przepisów kulinarnych opiera się na ryżu, warzywach, rybach i owocach morza.