W państwie Laos znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Wientian. Laos ma powierzchnię 236 800 km2, a liczba ludności to 5 921 545. Gęstość zaludnienia to ok. 25 os/km2. Państwo to leży w Azji i jest coraz częściej wybierane podczas podróży do Wietnamu lub Tajlandii. W Polsce można znaleźć również stale powiększającą się liczbę azjatyckich restauracji, a także tych, które specjalizują się w kuchni laotańskiej. Przyprawami laotańskimi, które są najczęściej wykorzystywane w tej kuchni to imbir, chili, a także sól. Kuchnia należy do kuchni z Azji Południowo-Wschodniej.
Przyprawy kuchni laotańskiej
Kuchnia laotańska cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: imbir, chili i sól. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni laotańskiej. Potrawy są bardzo wyraziste, ponieważ bardzo często dodaje się soku z limonki lub soku z innych cytrusów. Bardziej pikantne potrawy przygotowuje się na północy kraju, powszechne jest również stosowanie kokosu w potrawach. Kuchnia Laosu jest niezwykle interesująca, a co warto zjeść w Laosie?
Kuchnia laotańska
Kuchnia laotańska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: larb, bagietki i sajgonki. To nie wszystko. Wracając na chwilę do historii, kuchnia laotańska ma ogromne powiązania z innymi kuchniami z rejonu: tajską, wietnamską oraz khmerską. Jednak, jest nieco mniej zróżnicowana, a także nie spożywa się w niej owoców morza (co jest uwarunkowane położeniem geograficznym). Spożywa się ryby z Mekongu. Dania są przygotowywane na bazie ryżu oraz makaronu (sojowego lub ryżowego). Dania spożywa się bardzo często rękoma, pałeczki nie są tak powszechne jak w innych krajach, które sąsiadują z Laosem. Do przygotowania posiłków używa się czasem wilgotnego bambusa.
Potrawy kuchni laotańskiej
Jedzenie w Laosie jest bardzo pyszne. Najpopularniejszą potrawą kuchni laotańskiej jest khao nio, czyli kleisty ryż, który jest często głównym składnikiem wielu dań. Mieszkańcy tego kraju bardzo często jedzą larb, czyli bardzo pikantna sałatka z dodatkiem mięsa (kurczak lub wieprzowina), podawana z kleistym ryżem, przyprawami oraz sosem rybnym. Przysmak prosto z miejscowości Luang Prabang to kaipan. Jest to przekąska przygotowana z wodorostów z rzeki Mekong. Poza tym, ważnym posiłkiem są sajgonki, a Francuzi pozostawili w Laosie bagietki, które można dostać na większości bazarów w miasteczkach. Są one najczęściej z awokado i kurczakiem.