W państwie Liban znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Bejrut. Liban ma powierzchnię 10 400 km2, a liczba ludności to 3 727 703. Gęstość zaludnienia to ok. 358 os/km2. Kuchnia pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest znana na całym świecie przez to, że obywatele Libanu bardzo często emigrują i rozpowszechniają kuchnię libańską. Przyprawy kuchni libańskiej to czarny pieprz, kmin i kardamon. Cechą charakterystyczną kuchni libańskiej jest łączenie smaków, a także to, że posiłki są raczej lekkie i opierają się w dużej mierze na warzywach, ziołach oraz aromatycznych sosach.
Przyprawy kuchni libańskiej
Kuchnia libańska cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: czarny pieprz, kmin rzymski i kardamon. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni libańskiej. W Libanie stosuje się całkiem sporo przypraw. Głównym daniem, a w zasadzie składnikiem każdego posiłku jest hummus. Jest on dodatkiem do każdego dania, nie tylko podczas przystawki. Hummus jest przygotowany z przetartych nasion ciecierzycy lub nasion roślin strączkowych. Właśnie do hummusu wykorzystywany jest kmin rzymski, znany też jako kumin. Nie można zapominać o wykorzystaniu czosnku oraz pasty sezamowej (tahini). Poza tym, można również dodać kolendrę i pietruszkę. W hummusie macza się chlebki o nazwie pita.
Kuchnia libańska
Kuchnia libańska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: kibbeh nayi, hummus i chleb ka’ak. Liban przez wieki był pod panowaniem innych państw. Miało to również swoje odbicie w kulturze kulinarnej tego państwa. Podczas panowania Fenicjan, pojawiły się tu daktyle, a także ryż. Mięsny charakter dań został przywieziony z Turcji podczas panowania Imperium Osmańskiego. To właśnie od tego czasu jagnięcina jest bardzo popularna w tym kraju. Jeśli chodzi o desery, to ich obecność w kuchni libańskiej możemy zawdzięczać Francuzom.
Potrawy kuchni libańskiej
Rozpocznijmy od popisowego dania Libańczyków. Hummus jest niezwykle znany nie tylko w Libanie, a także w Izraelu. Kulinarna wojna między tymi państwami trwa już kilkanaście lat, ponieważ Libańczycy oskarżają Izrael o przywłaszczenie sobie nazwy (Izrael eksportuje ogromne ilości do wielu krajów). Hummus jest podstawową potrawą kuchni libańskiej i wielką dumą. Do Libanu należy rekord Guinnessa w przygotowaniu największej porcji hummusu. Ważył on ponad 10 tys. kilogramów. Kolejną potrawą kuchni libańskiej jest kibbeh nayi, a jest to odmiana surowego tatara. Mięso jagnięce jest najczęściej podawane z kaszą bulgur. Nie możemy zapominać również o deserach, a szczególnie o najpopularniejszym z nich – baklawie.