W państwie Liberia znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Monrovia. Liberia ma powierzchnię 111 370 km2, a liczba ludności to 3 317 176. Gęstość zaludnienia to ok. 30 os/km2. Liberia jest niewielkim krajem w zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jego kuchnia nie różni się zbyt wiele od pozostałych kuchni państw afrykańskich. Kuchnie sąsiednich krajów (Wybrzeże Kości Słoniowej, Gwinea, Sierra Leone) nie różnią się zbyt wiele od tego, co oferuje kuchnia Liberii. Przyprawy kuchni Liberii są też raczej znane w całej zachodniej Afryce. Głównym składnikiem w większości dań jest ryż, a mieszkańcy Liberii spożywają duże ilości ryb.
Przyprawy kuchni Liberii
Duży wpływ na kuchnię liberyjską ma historia kolonizacji kraju. Kuchnia Liberii jest mieszanką wpływów afrykańskich, europejskich i amerykańskich. Stany Zjednoczone są największym państwem, z którego Liberia eksportuje ryż. Ryż jest głównym składnikiem większości dań. Najpopularniejszym daniem w Liberii jest ryż z sosem, który zwykle przyrządza się z sosem pomidorowym lub masłem orzechowym. Do przygotowania wielu potraw, kucharze dodają przypraw, takich jak: sól, pieprz ziarnisty i czosnek. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni Liberii.
Kuchnia Liberii
Kuchnia Liberii opiera się na ryżu oraz owocach i warzywach. Ważnym składnikiem diety są również ryby pozyskiwane z Zatoki Gwinejskiej. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: maniok, platany, ryż z sosem i ryba smażona. Kuchnia Liberii to również potrawy z dodatkiem siekanych liści, które w smaku przypominają szpinak. Najczęściej są podawane z ryżem i kawałkami gotowanego mięsa lub smażonej ryby. Ryby są serwowane w miejscowościach na wybrzeżu lub mieszczących się przy dużych rzekach (np.: rzeka Saint Paul). Jeśli chodzi o owoce i warzywa, to bardzo popularne są ziemniaki, maniok, kapusta, fasola, bataty, platany i banany.
Potrawy kuchni Liberii
Kuchnia liberyjska jest mieszanką dań afrykańskich i amerykańskich. Typowe potrawy to ryż, maniok, platany, słodkie ziemniaki i mąka kukurydziana. Kuchnia liberyjska obejmuje również różnorodne zupy i gulasze. Najpopularniejszą potrawą kuchni Liberii i pozostałych państw Afryki Zachodniej jest jollof, czyli ryż jollof. Jest to potrawa przyrządzana na bazie długoziarnistego ryżu, z dodatkiem cebuli, pomidorów, a także mięsa. Jego wykonanie różni się od poszczególnych regionów i państw. Kolejną potrawą jest fufu, czyli potrawa przypominająca ciastko. Jest to przekąska typu fast food. Jest to mieszanka mąki z manioku/platana z bananem i kokosem.