W państwie Malta znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Valletta. Malta ma powierzchnię 316 km2, a liczba ludności to 400 420. Gęstość zaludnienia to ok. 1 267 os/km2. Malta jest jedną z najpiękniejszych wysp na Morzu Śródziemnym. Bliskość do Włoch i tanie loty sprawiają, że jest ona odwiedzana bardzo często przez wielu turystów. Bajeczny wypoczynek i piękno wyspy są zachętą do spędzenia tu dłuższego czasu. Co więcej, na Malcie można spróbować wiele ciekawych potraw z kuchni maltańskiej. Przyprawy kuchni maltańskiej są bardzo podobne do tych wykorzystywanych na półwyspie Apenińskim. To właśnie tutaj mieszały się wpływy kuchni angielskiej i tej włoskiej. Smaki i receptury zostały jednak tak skomponowane, że na wyspie można zjeść fantastyczne potrawy, których nie znajdzie się ani na Wyspach Brytyjskich, ani we Włoszech.
Przyprawy kuchni maltańskiej
Do najpopularniejszych przypraw używanych na Malcie należą pieprz czarny, papryka, czosnek, bazylia, oregano i tymianek. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni maltańskiej. Zioła te są często używane do przyprawiania mięs, dań z makaronu i zup. Większość potraw opiera się na dostępnych sezonowo warzywach i owocach morza, a także ryb. Jest to jedna z wariacji kuchni śródziemnomorskiej. Kuchnia maltańska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: fenek, ftira i kinnie.
Kuchnia maltańska
Kuchnia maltańska to unikalna mieszanka wpływów śródziemnomorskich i brytyjskich. Historia i położenie wyspy zaowocowały różnorodnością dań, z których wiele wykorzystuje składniki pozyskiwane lokalnie. Do typowych dań maltańskich należą królik, ryby i gulasze. Popularne są również dania z makaronu, a także placki i pastizzi (rodzaj ciasta). W ostatnich latach obserwuje się ponowny wzrost zainteresowania tradycyjną kuchnią maltańską, a wiele restauracji oferuje obecnie nowoczesne interpretacje klasycznych dań. Pomogło to umieścić kuchnię maltańską na mapie i jest ona obecnie powszechnie uznawana za jedną z najbardziej charakterystycznych i smacznych kuchni śródziemnomorskich.
Potrawy kuchni maltańskiej
Kuchnia maltańska to wyjątkowa mieszanka wpływów śródziemnomorskich i brytyjskich. Historia i położenie wyspy zaowocowały różnorodnością potraw, a dania maltańskie zajmują ważne miejsce zarówno w kuchni lokalnej, jak i międzynarodowej. Do najpopularniejszych potraw kuchni maltańskiej należą:
- fenek, czyli królik serwowany w najróżniejszych formach. Tradycyjnie jest marynowany w winie, a potem smażony lub pieczony, a wszystko podane wraz z sosem. Można znaleźć również spaghetti z króliczym mięsem.
- ftira, czyli tradycyjna kanapka przypominająca burgera z dodatkiem pomidora, tuńczyka, kaparami. Jest to popularna przekąska.
- pastizzi, czyli płatki ciasta wypełnione serem ricotta lub grochem).
- piwo Cisk – lokalny napój, który jest dostępny na Malcie oraz Gozo i jest piwem spożywanym praktycznie w każdej restauracji.