Wakacyjny raj to nie tylko piękne plaże i wysokie temperatury. To także kuchnia, którą możemy się cieszyć od rana do wieczora. Meksyk bez wątpienia łączy rajski wypoczynek i fantastyczną lokalną kuchnię meksykańską. I przyprawy meksykańskie, które nadają potrawom niepowtarzalnego smaku. Meksyk jest kulinarną stolicą w tej części świata, a może o tym świadczyć fakt, że kuchnia meksykańska jako żywa kultura wspólnotowa została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Dania prosto z Jukatanu i całego Meksyku są znane na całym świecie. Meksyk kojarzy się przede wszystkim z paprykami i jej ostrymi odmianami. Nie tak dawno, przyprawa chilli była dodawana nie tylko do dań, ale także napojów czy deserów. Kuchnia meksykańska jest bardzo wyrazista, potrawy ostre, a liczba smakoszy, którzy uwielbiają tortille, tacos, nachos i sos guacamole, jest przeogromna. Kultura jedzenia utożsamiana jest bardzo często z fiestami, czyli hucznymi zabawami, na których lokalna ludność bawi się z przyjaciółmi i spożywa lokalne dania kuchni meksykańskiej.
Chilli – fundament kuchni meksykańskiej i ulubiona przyprawa meksykańska
W całym Meksyku znajduje się około 120 odmian papryki, samych odmian chilli jest ponad 90. Taka ilość ostrych papryk może oznaczać tylko to, że kuchnia meksykańska musi być wyrazista w smaku albo bardzo ostra. Jeszcze nie tak dawno, ta przyprawa była dodawana do każdej potrawy, deseru czy nawet napoju. Można śmiało powiedzieć, że jest chilli to fundament kuchni meksykańskiej i ulubiona przyprawa meksykańska. Kuchni, która została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO w 2010 roku. Takie prestiżowe wyróżnienie pokazuje jak bardzo ważnym elementem życia jest kuchnia dla mieszkańców Meksyku.
Charakterystyka i przyprawy meksykańskie
Kuchnia meksykańska to połączenie połączenie dwóch kultur. Rdzenna kultura Indian została połączona z wpływami konkwistadorów zza Oceanu Atlantyckiego. Połączenie to wykreowało kuchnię, która bazuje na warzywach. Ich ostrość można zawdzięczyć oczywiście pewnym roślinom, które są tu charakterystyczne. Przyprawy meksykańskie to nie tylko papryka chilli. Zdecydowaną królową przypraw jest jednak kolendra, a o to miano walczy z czosnkiem. Jest on też bardzo często wybierany podczas gotowania dań kuchni meksykańskiej. Popularne są również przyprawy takie jak bazylia, oregano, tymianek czy także cząber. Wracając do papryki chilli, może ona być dodawana również do deserów, ale na stołach króluje również cynamon i wanilia.
Najpopularniejsze dania z przyprawami z kuchni meksykańskiej
Nikt nie wyobraża sobie kuchni meksykańskiej bez tortilli. Jej składnikiem jest mąka kukurydziana lub pszenna. Placki są smażone bez użycia żadnych olejów na rozgrzanej płycie albo patelni. Tortilla różni się od tej znanej z kuchni hiszpańskiej i jest często komponowana z nachos i tacos. Nachos to meksykańskie danie, które zawiera kawałki tortilli z ostrą papryką jalapeno, a wszystko zapiekane serem. Nachos są podawane z wieloma sosami, a nawet ziemniakami czy mięsem. Drugim daniem, do którego potrzebne są tortille, to znane tacos. We wnętrzu tortilli umieszcza się wołowinę, czerwoną fasolę, pomidory kukurydzę, cebulę, czosnek i masę przypraw. Jednak najpopularniejsze danie z przyprawami z kuchni meksykańskiej to zdecydowanie burrito, która jest bardzo zbliżona do tacos, a sława tego dania rozprzestrzenia się po całym świecie. Nie możemy zapominać również o znanym sosie kuchni meksykańskiej, czyli guacamole. Sos na bazie awokado, soku z limonki i z dodatkiem soli jest również dodawany do tortilli. W różnych wersjach, do sosu dodawana jest także cebula, kolendra czy także papryka, która jest jedną z najpopularniejszych przypraw meksykańskich.