W państwie Nigeria znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Abudża. Nigeria ma powierzchnię 923 768 km2, a liczba ludności to 133 881 703. Gęstość zaludnienia to ok. 145 os/km2. Jest to najludniejszy kraj w Afryce z ogromnymi tradycjami, ale także z wyśmienitą kuchnią nigeryjską. Przyprawy kuchni nigeryjskiej są bardzo ostre i wyraziste. Są znakiem firmowym jednej z najzdrowszej kuchni świata. Dlaczego jedna z kuchni afrykańskich jest uznawana za najzdrowszą kuchnię świata? Wiele potraw jest gotowanych długi czas, a Nigeryjczycy nie jedzą prawie w ogóle jedzenia typu fast food.
Przyprawy kuchni nigeryjskiej
W kuchni nigeryjskiej używa się wielu różnych przypraw. Kuchnia nigeryjska cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: imbir, liście laurowe tymianek, czosnek, papryczki chili, kminek i gałka muszkatołowa. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni nigeryjskiej. Do najbardziej popularnych należą . Przyprawy te dodają smaku i głębi potrawom, takim jak gulasze i zupy. Można je również stosować do tworzenia przypraw do nacierania mięs i warzyw. Większość potraw jest bardzo dobrze przyprawiona, a przepisy opierają się na bardzo długim gotowaniu potraw.
Kuchnia nigeryjska
Potrawy kuchni nigeryjskiej
Kuchnia nigeryjska to bogata i różnorodna mieszanka tradycyjnych i nowoczesnych stylów gotowania, na które wpływ miało wiele grup etnicznych zamieszkujących ten kraj. Potrawy nigeryjskie są często pikantne i aromatyczne, a ich głównym składnikiem są świeże składniki. Podstawowymi produktami kuchni nigeryjskiej są ryż, fasola, bataty, maniok, platany i kukurydza. W kuchni nigeryjskiej powszechnie używa się również mięsa i ryb, często duszonych lub grillowanych. Najpopularniejszą potrawą kuchni nigeryjskiej jest jollof, znany również z innych kuchni afrykańskiej. Kuchnia nigeryjska jest bardzo zdrowa i nie ma tam miejsca na fast foody. Jedynym przysmakiem smażonym w tłuszczu jest banan.