W państwie Pakistan znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Islamabad. Pakistan ma powierzchnię 803 940 km2, a liczba ludności to 150 694 740. Gęstość zaludnienia to ok. 187 os/km2. Pakistan jest państwem graniczącym z Indiami, więc jeśli chcemy oderwać się od pikantnej kuchni indyjskiej, warto wybrać kuchnię pakistańską. Przyprawy kuchni pakistańskiej są o wiele bardziej łagodniej używane, niż na Półwyspie Indyjskim. Pakistan jest krajem muzułmańskim, dlatego religia kształtowała pewne nawyki żywieniowe w tym kraju. Nie pija się tu alkoholu ani nie jada się wieprzowiny czy kiełbas. Głównymi składnikami dla Pakistańczyków są jagnięcina, wołowina, koźlina, a także ryby.
Przyprawy kuchni pakistańskiej
W tej kuchni, jada się wiele ryżu, a dania nie są raczej zbyt wyrafinowane. Pakistan leży w strefie takiego klimatu, że warunki pogodowe nie są dobre do pozyskiwania przypraw. W Pakistanie jada się wiele dań wegetariańskich na bazie roślin strączkowych (fasola czy soczewica), a także warzyw. Do tych dań dodaje się spore ilości przypraw między innymi: kolendra, imbir, kurkuma, anyż, cynamon, goździki. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni pakistańskiej.
Kuchnia pakistańska
Kuchnia pakistańska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: pakora, gol gappa, biryani i haleem. Kuchnia pakistańska jest mieszanką kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, z pewnymi wpływami z Azji Zachodniej. Kuchnia pakistańska jest znana z bogatych smaków i stosowania przypraw, takich jak kolendra, kurkuma, imbir. Kuchnia pakistańska charakteryzuje się również szerokim wykorzystaniem warzyw i mięsa.
Potrawy kuchni pakistańskiej
Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni pakistańskiej jest pakora. Jest to bardzo łatwa do przyrządzenia, chrupiąca przekąska, którą podaje się do herbaty. Przekąska jest smażona w głębokim oleju w cieście z mąki ciecierzycy, a w środku jest mały kawałek warzywa. Kolejnym świetnym daniem serwowanym w restauracjach i podkreślające kulinarne smaki Pakistanu jest gol gappa. Są to małe placki, które podaje się z sosem tamaryndowym. Są one mieszanką ciecierzycy, pomidorów, ziemniaków i pomidorów. Jest to jeden z najpopularniejszych street foodów. Potrawa typu mięso i ryż to biryani. Najczęściej jest podawana z jagnięciną lub wołowiną. Co ciekawe, mięso i ryż jest układane warstwowo, a potem gotowane z ogromną ilością przypraw. Haleem to gęsta zupa gotowana przez wiele godzin. Głównym składnikiem jest soczewica i pszenica. Podawana z mięsem, a do zupy wykorzystywane są bardzo łagodne przyprawy.