W państwie Panama znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Panama. Panama ma powierzchnię 78 200 km2, a liczba ludności to 2 960 784. Gęstość zaludnienia to ok. 38 os/km2. Państwo położone na styku Ameryk jest ważnym miejscem na punkcie świata. Kanał panamski jest łącznikiem pomiędzy Oceanem Atlantyckim a Oceanem Spokojnym. Graniczy z Kostaryką (na północy) i Kolumbią (na południu). Geograficzna lokalizacja sprawia, że występują tu potrawy podobne, jak w innych krajach Ameryki Łacińskiej. Pomimo tego, można znaleźć kilka smakołyków w kuchni panamskiej. Przyprawy kuchni panamskiej dodają im smaku i są często dodawane przy rybach i owocach morza.
Przyprawy kuchni panamskiej
W kuchni panamskiej stosuje się wiele różnych przypraw, które odzwierciedlają historię tego kraju jako tygla kulturowego. Do najbardziej popularnych przypraw kuchni panamskiej należą kminek, kolendra, imbir, goździki i cynamon. Inne mniej popularne, ale wciąż ważne przyprawy to ziele angielskie, anyż, kardamon i gałka muszkatołowa. Przyprawy te są stosowane zarówno w daniach słodkich, jak i pikantnych, i często nadają potrawom panamskim wyjątkowy smak, którego nie można znaleźć gdzie indziej.
Kuchnia panamska
W Panamie można zauważyć ogromne wpływy innych kuchni, takich jak hiszpańskich czy ogółem rzecz biorąc, kuchni afrykańskich. Główną bazą do wielu potraw jest ryż (arroz), który bardzo często jest podawany z fasolą oraz mięsem. Jeśli chodzi o mięso, to najczęściej jada się kurczaka, lecz można znaleźć też wieprzowinę lub wołowinę. W większości miejscowości nadbrzeżnych można zjeść świeże ryby oraz owoce morza prosto z Morza Karaibskiego. Najpopularniejszą rybą jest corvina lub pargo rojo. Kuchnia panamska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to także: empanadas z kurczakiem, patacones i ceviche. Bardzo popularne są również desery, które często można zjeść nawet na śniadanie. Jednym z nich są hojaldras, czyli słodkie bułeczki posypane cynamonem i cukrem. Popularne są także pieczone platany i banany, bo terytorium Panamy jest bogate w wiele warzyw i owoców.
Potrawy kuchni panamskiej
Kuchnia panamska to mieszanka wpływów afrykańskich, hiszpańskich i rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Potrawy w tym kraju są zazwyczaj obfite i sycące, z dużą ilością ryżu, fasoli i mięsa. Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni panamskiej jest: sancocho, czyli zupa z kurczaka, wołowiny lub ryby, warzyw i yuca (warzywa korzeniowe o dużej zawartości skrobi). Inne popularne potrawy to arroz con pollo (ryż z kurczakiem), tamales (zawijane w mąkę kukurydzianą paczki z mięsem lub warzywami) i empanadas (smażone lub pieczone ciastka nadziewane mięsem lub serem).