Przyprawy kuchni paragwajskiej
Istnieje wiele różnych przypraw paragwajskich, które można stosować w celu nadania smaku potrawom. Niektóre popularne przyprawy paragwajskie to kminek, chili w proszku, papryka i oregano. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni paragwajskiej. Przyprawy te mogą być używane do tworzenia aromatycznych paragwajskich dań, takich jak chipa (chleb o smaku sera), sopa paraguaya (zupa z kukurydzy i sera) oraz arroz con pollo (kurczak z ryżem).
Kuchnia paragwajska
Potrawy kuchni paragwajskiej
Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni paragwajskiej jest sopa paraguaya, czyli pudding z chleba kukurydzianego, podawany zazwyczaj z serem. Najczęściej składa się z cebuli, wody, soli, a także mąki kukurydzianej. Inne popularne potrawy to paragwajska chipa (chleb o smaku sera). La chipa to bardzo stara potrawa, a obecnie jest podawana na śniadanie lub wczesny lunch. Empanadas (placki z mięsem) to jedno z dań kuchni hiszpańskiej, które jest znane w całej Ameryce Południowej. Innymi daniami są tamales (pierogi na bazie kukurydzy) i locro (gęsty gulasz z fasoli, kabaczka i mięsa). Nie można zapominać również o mbeyu, czyli zmiażdżone ciasto stworzone z mąki z manioku. Przygotowuje się je na patelni.