W państwie Iran znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Teheran. Iran ma powierzchnię 1 648 000 km2, a liczba ludności to 68 278 826. Gęstość zaludnienia to ok. 41 os/km2. Persja to jedno z miejsc na mapie świata, które miało przeogromny wpływ na ukształtowanie się dzisiejszego świata. Kulinarny świat również zawdzięcza wiele kuchni perskiej. Przyprawy kuchni perskiej są niezwykle ważne w uzyskaniu niesamowitych dań z pradawnych przepisów perskich. Dziś, głównym spadkobiercą jest Iran. Jedno z największych państw na świecie to miejsce, gdzie można spędzić kilka miesięcy i zostać oczarowanym kulturą i jedzeniem do końca swojego życia. Irańczycy uwielbiają herbatę i są niezwykle gościnni. Przepisy kulinarne zawierają wiele aromatycznych przypraw, a potrawy są zdrowe. Gotowanie to z całą pewnością coś, co łączy potomków Persów.
Przyprawy kuchni perskiej
Kuchnia ta jest również znana z używania świeżych ziół i przypraw, które nadają potrawom niepowtarzalny smak. Popularne przyprawy to szafran, kurkuma, kardamon, kolendra i kminek. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni perskiej. Świeże zioła, takie jak mięta, bazylia i pietruszka, są również szeroko stosowane w kuchni perskiej.
Kuchnia perska
Kuchnia perska jest jedną z najstarszych i najbardziej znanych kuchni na świecie. Stanowi ona połączenie różnych kultur i wpływów, a ukształtowała ją historia i geografia kraju. Kuchnia ta jest bogata i różnorodna, z wieloma różnymi smakami i składnikami. Kuchnia perska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. To co wyróżnia kuchnię Iranu to z całą pewnością popularność płaskich chlebów, które służą do jedzenia oraz nabierania innych posiłków. Poza tym, wiele mięs jest przygotowywanych na ruszcie, ryż jest bazowym składnikiem wielu dań, warzywa i owoce są podawane do każdego posiłku. Słodkie smaki otrzymuje się dzięki syropom, bakaliom, a także różanej wody. Kuchnia irańska to również nabiał, a popularne są jogurty i serwatki wysokiej jakości.
Potrawy kuchni perskiej
Do najpopularniejszych potraw kuchni perskiej należą kebaby, potrawy z ryżu, gulasze i pieczywo płaskie. Kebaby zwykle przyrządza się z jagnięciny lub kurczaka i często podaje się je z ryżem z szafranem. Bardzo popularne są również gulasze, często przyrządzane z jagnięciny, kurczaka lub warzyw. Płaskie chleby stanowią podstawę diety i są często używane do nabierania jedzenia lub zawijania kebabów. Innymi potrawami są biryani (danie mięsne z ryżem, jajkiem, warzywami i bakaliami), ash-e jo (zupa z soczewicą i fasolą), pilaw z kurczakiem i owocami berberysu. Irańczycy uwielbiają także desery, takie jak: ranginak (prażona mąka z przyprawami i orzechami włoskimi w środku), fallodeh (sorber z mrożonego syropu cukrowego) czy szafranowe lody.