W państwie Peru znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Lima. Peru ma powierzchnię 1 285 220 km2, a liczba ludności to 28 409 897. Gęstość zaludnienia to ok. 22 os/km2. Peru jest położone w kilku strefach klimatycznych, a także ma dostęp do wielu zasobów. Leży nad wodami Oceanu Spokojnego, a także przez obszar państwa przechodzą potężne Andy. Peru może korzystać ze świeżych owoców morza, ryb, warzyw, owoców, a także najlepszych ziół i przypraw. A wszystko to jest świeże i pyszne, dlatego wiele nagród kulinarnych ląduje na koncie kuchni peruwiańskiej. Przyprawy wydobywają z nich to co najlepsze, a gastronomia tego kraju stoi na niezwykle wysokim poziomie.
Przyprawy kuchni peruwiańskiej
Kuchnia peruwiańska jest bardzo zróżnicowana, ponieważ przez lata była pod wpływem różnych kultur. Jednym z najbardziej zauważalnych aspektów kuchni peruwiańskiej jest stosowanie przypraw. Niektóre z najczęstszych przypraw używanych w potrawach peruwiańskich to kminek, papryka chili, czosnek i papryka. Przyprawy te nadają potrawom niepowtarzalny smak i sprawiają, że są one bardzo aromatyczne.
Kuchnia peruwiańska
Kuchnia peruwiańska jest unikalną mieszanką wpływów rdzennych i europejskich. Zróżnicowany klimat i geografia kraju również przyczyniają się do różnorodności potraw, które można znaleźć w Peru. Wspólne składniki w kuchni peruwiańskiej to ziemniaki (czyli papas), kukurydza, ryż, fasola, papryka chili i owoce morza. Największym plusem spożywania posiłków z kuchni peruwiańskiej, czy którejkolwiek z kuchni Ameryki Północnej jest fakt, że składniki nie są przetworzone, a także są świeże i dostępne przez cały rok. Inaczej jada się na wybrzeżu, inaczej w górach, a jeszcze inaczej w dżungli.
Potrawy kuchni peruwiańskiej
Jedną z czołowych potraw kuchni peruwiańskiej jest ceviche de pescado. Narodowe danie peruwiańskie to kawałki świeżej ryby, które są marynowane w soku z limonki i czosnku. Rybę podaje się z czerwoną cebulą posypaną pikantną papryczką aji limo, a także ze słodkim ziemniakiem, ziarnami kukurydzy i bananowymi chipsami. Ciekawym daniem, które należy spróbować jest również cuy, czyli świnka morska z rusztu. W smaku przypomina wysuszone mięso z kurczaka. Lomo saltado to danie dla wszystkich miłośników wołowiny. Solona wołowina to danie, które przybyło do Peru z odległych Chin i jest przygotowywane w woku z dodatkiem kminu, cebuli, papryki, pomidorów i czosnku. Najczęściej podawane z frytkami lub ryżem. W Peru jada się również steka z alpaki, które jest najczęściej podawane z frytkami i warzywami.