W państwie Portugalia znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Lizbona. Portugalia ma powierzchnię 92 391 km2, a liczba ludności to 10 102 022. Gęstość zaludnienia to ok. 109 os/km2. Portugalczycy słyną z pysznego wina, ale ich chlubą są dania z tradycyjnej kuchni portugalskiej. Przyprawy kuchni portugalskiej są niezwykle ważne podczas gotowania najważniejszych potraw z tego małego państwa na Półwyspie Iberyjskim. Historia Portugalii wiąże się z morskimi wyprawami i wpływami wielu kuchni świata na lokalne jedzenie. W największych miastach można spotkać unikatowe dania, które przyciągają turystów, a także są codziennym jedzeniem dla mieszkańców.
Przyprawy kuchni portugalskiej
Kuchnia portugalska słynie z różnorodności przypraw. Do najbardziej popularnych przypraw stosowanych w daniach portugalskich należą sól, curry, szafran, papryka chili, kminek, papryka i kurkuma. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni portugalskiej. Przyprawy te dodają potrawom zarówno smaku, jak i ciepła, dzięki czemu są one jednymi z najsmaczniejszych na świecie. Sól jest wykorzystywana od wieków do solenia ryb.
Kuchnia portugalska
Kuchnia portugalska jest niesamowicie zróżnicowana. Co innego zjemy na południu kraju, co innego w Lizbonie i Porto, a jeszcze co innego w rolniczych regionach wewnątrz kraju. W rolniczych regionach (Ribatejo i Alentejo) bardzo często sięga się po wołowinę, natomiast na południowych krańcach (Algarve) widać wpływy muzułmańskich kuchni Maurów. Podobnie jak w południowej części Hiszpanii gołym okiem widać wiele zapożyczeń w kuchni, a także w architekturze. Niezwykle ważną częścią kuchni portugalskiej są ryby i owoce morza. Na stołach króluje dorsz (bacalhau), który jest przygotowany na kilkanaście różnych sposobów. Większość potraw jest gotowana, a ryby są grillowane. W Portugalii ogromną uwagę przykłada się do deserów, które niektóre są znane od wieków na całym świecie.
Potrawy kuchni portugalskiej
Kuchnia portugalska jest zazwyczaj obfita i sycąca, wykorzystuje się w niej świeże, lokalne składniki. Popularne potrawy kuchni portugalskiej to francesinha (kanapka z boczkiem, kiełbasą, stekiem zapieczone żółtym serem i zanurzone w pomidorowo-piwnym sobie – prawdziwa bomba kaloryczna prosto z Porto), dania z dorsza (pulpety z dorsza, dorsz zapiekany z owocami morza, krokiety z dorsza, dorsz z piwem). Innymi daniami są caldeirada, czyli gulasz z różnych gatunków ryb (w tym oczywiście dorsza), feijoada, czyli kolejny gulasz na bazie fasoli z krewetkami, wołowiną i chorizo. Bardzo ważne jest również wino Porto, a także przysmak pasteis de nata, czyli ciastka z francuskiego ciasta wypełnione budyniem.