W państwie Słowacja znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Bratysława. Słowacja ma powierzchnię 48 845 km2, a liczba ludności to 5 430 033. Gęstość zaludnienia to ok. 111 os/km2. Słowacja nie jest zbyt dużym krajem, lecz jej kuchnia różni się w zależności od poszczególnych regionów. Kształtowała się ona przez lata, a dziś jest znana jako kuchnia słowacka. Przyprawy kuchni słowackiej są bardzo podobne do tych, które są stosowane w kuchni polskiej i kuchni czeskiej. Produkty spożywcze są bardzo podobne, lecz kuchnia słowacka ma swoje narodowe dania, które przyciągają wielu Polaków. Czas zabrać was w wyprawę po kraju bryndzy i kapusty kiszonej.
Przyprawy kuchni słowackiej
Kuchnia słowacka cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: tymianek, oregano i liście laurowe. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni słowackiej. Kuchnia słowacka nie należy do tych, w których dania są lekkie i niskokaloryczne. Dania muszą smakować, a każdy musi najadać się do syta. Od wieków, bardzo ważnym produktem spożywczym była pszenica, dzięki której można było wytworzyć chleb, pierogi, a także kluski. Nie ma się co dziwić, że najpopularniejszą potrawą są bryndzowe haluszki, które idealnie utożsamiają się ze słowacką kuchnią. Słowacy jedzą również dużo mięsa, a najbardziej popularnym jest wieprzowina.
Kuchnia słowacka
Kuchnia słowacka kształtowa się w czasach, gdy import żywności był mocno ograniczony, a ludzie mieszkali w wioskach oddalonych od siebie wiele kilometrów. W tych czasach Słowacy musieli zadbać o jedzenie dla samych siebie, dlatego kuchnia słowacka opiera się na produktach, które mogły wytrzymać długie miesiące w cieple i zimnie. Bardzo dużo w niej dań opartych na ziemniakach, pszenicy, kiszonej kapuście, czy świeżym mleku i warzywach takich jak seler czy cebula. Kuchnia słowacka jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: haluszki, strapaczki i knedliki. Ale to nie wszystko. Tradycyjne danie to także zupy, np.: fasolowa z kiełbasą, a także znane z kuchni węgierskiej pyszne langosze.
Potrawy kuchni słowackiej
Kuchnia słowacka jest mieszanką kuchni czeskiej, węgierskiej i polskiej. Najpopularniejszą potrawą kuchni słowackiej są dania z bryndzą. Słowacy stosują ją do pierogów, a także do haluszków. Poza tym, Słowacy uwielbiają kiszoną kapustę, gulasz, zupę gulaszową, czy ziemniaczane knedliki. Przepisy kulinarne są od lat niezmienne, ale widać, że mają bardzo dużo zapożyczeń z kuchni sąsiednich państw: Węgier, Polski, Czech. Z drugiej strony, dania kuchni węgierskiej w połączeniu z tradycjami słowackimi tworzą niesamowite dania, które warto spróbować. Podobnie jak w Czechach, także w Słowacji można znaleźć Kofolę czy, smażony ser.