W państwie Somalia znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Mogadiszu. Somalia ma powierzchnię 637 657 km2, a liczba ludności to 8 025 190. Gęstość zaludnienia to ok. 13 os/km2. Somalia jest bardzo biednym krajem, a także niezwykle dotkniętym konfliktami zbrojnymi. To właśnie w Mogadiszu kilkanaście lata temu toczyła się wojna domowa, w której uczestniczyły wojska amerykańskie. Powstał nawet o tym film – Helikopter w ogniu. Przez wiele lat, dużo się nie zmieniło, niektóre regiony kraju dążą do ruchów niepodległościowych, a pieniądze są wydawane nie na poprawę bytu mieszkańców. Odbija się to również na kuchni somalijskiej. Przyprawy kuchni somalijskiej starają się dodać nieco smaku do słabych jakościowo potraw.
Przyprawy kuchni somalijskiej
Kuchnia somalijska jest zazwyczaj bardzo pikantna. Popularne przyprawy to kminek, kardamon, kolendra, goździki, imbir i papryczki chili. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni somalijskiej. Popularnym składnikiem jest również curry. Większość dań jest bardzo podobnych do potraw z innych kuchni afrykańskich. W Somalii wykorzystuje się wiele warzyw, owoców, a głównym składnikiem dań jest ryż. Ważne są również jajka, a czasem zjada się również mięso wielbłądzie, ponieważ zwierząt jest niezwykle wiele w tym kraju.
Kuchnia somalijska
Kuchnia somalijska to bogata i zróżnicowana mieszanka różnych tradycji kulinarnych. Łączy w sobie wpływy afrykańskie, arabskie, perskie, indyjskie i tureckie. Potrawy somalijskie często podaje się z ryżem, makaronem lub chlebem. Kuchnia somalijska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Najpopularniejsze mięsa używane w kuchni somalijskiej to kurczak, wołowina i jagnięcina. Popularne są również ryby, zwłaszcza w rejonach przybrzeżnych. Podstawowymi warzywami są ziemniaki, cebula i pomidory. Powszechnie używane są także owoce, takie jak mango, banany i pomarańcze.
Potrawy kuchni somalijskiej
Tradycyjne potrawy tej kuchni to: sałatka z awokado, ryż z fasolą i omlet z frytkami. Jednym z najpopularniejszych somalijskich dań jest muqmad (duszone mięso). Danie to przyrządza się zwykle z kurczaka lub wołowiny i gotuje w przyprawionym sosie. Innym popularnym daniem jest sambusa (smażone kieszonki z ciasta), które często są wypełnione mięsem lub warzywami. Na deser Somalijczycy często jedzą halwa (słodki pudding) lub jalebi (słodycze smażone w głębokim oleju). Najpopularniejszym napojem jest herbata, ale popularne są również kawa i soki.